23948sdkhjf

Conelto vil rejse vindmølletårn i beton

Efter få års tilløb regner Give-virksomheden med at kunne rejse det første testtårn på matriklen inden sommer.
Det er højdepunktet i Coneltos forholdsvis korte levetid, når virksomheden senest til sommer rejser det første testvindmølletårn af beton i 40 meters højde på matriklen i Give.

- Vi skal have svar på mange spørgsmål omkring støbning af elementerne, blandingen af betonen og opstillingen af tårnet. Men vi glæder os, og det bliver nok den største begivenhed i virksomhedens historie, siger Johnny Hauggaard Skov, adm. direktør i Conelto, til Energy Supply.

Udnytter viden og kontakter fra Welcon
Virksomheden blev oprindelig grundlagt af Jørgen Hangel, som patentansøgte idéen og konceptet bag de specielle vindmølletårne af beton i 2009. Den finansielle uro gjorde dog, at Jørgen Hangel valgte at sælge virksomheden til en kapitalstærk ejer i form af CJ Holding, som overtog Conelto i sommeren 2011.

Med overtagelsen fik Jørgen Hangel titel af teknisk direktør i Conelto, mens Johnny Hauggaard Skov blev hentet ind som administrerende direktør i virksomheden. Han bestrider samtidig posten som vicedirektør i Welcon A/S, som CJ Holding købte ud af Skykons konkursbo i januar 2011.

- Det er selvfølgelig rart at have den viden, vi har fra Welcon, med over i en virksomhed som Conelto. Det gælder både den produktionsmæssige viden, men i lige så høj grad kontaktfladen. Her drager vi for alvor fordel af at være søsterselskab til Welcon, fordi vores kunder der igennem kan høre om mulighederne ved betontårne, siger Johnny Hauggaard Skov.

Flere mulige samarbejdspartnere
Han forventer, at Conelto i løbet af sommeren kan præsentere en partner i form af en vindmølleproducent, så Conelto i sommeren 2014 kan rejse den første prototype af en vindmølle med styrehus, vinger og resten af tilbehøret. Blandt Welcons kunder hører virksomheder som Siemens, Vestas og Nordex, der allerede har udtrykt begejstring for betontårns-projektet. Conelto-direktøren regner derfor ikke med, det bliver et problem at finde den rette partner men understreger samtidig, at han holder alle muligheder åbne.

I første omgang handler det dog om at rejse testtårnet og den efterfølgende prototypemølle, som Conelto i december 2011 modtog 18 mio. kr. fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) til at arbejde videre med udviklingen af.

Første mål i den udvikling er altså på vej mod at være indfriet, men hvis testtårnet bliver rejst med succes, er det kun starten på det, der gerne skulle udvikle sig til en god forretning for Conelto.

- Der ligger selvfølgelig en business case i en skuffe herude, men præcis hvornår det bliver en rentabel forretning, er svært at svare på. Der skal en vis volumen af tårne til, før det giver overskud. Men vi snakker en tidshorisont på få år – så skal vi gerne have stablet en rentabel produktion på benene, siger Johnny Hauggaard Skov om transitionen fra udviklingsprojekt til almindelig virksomhed.

Mange muligheder for produktionen
Hvordan det præcis kommer til at foregå med produktion af tårnene, ved Conelto-direktøren endnu ikke med sikkerhed. I øjeblikket arbejder Conelto tæt sammen med betonproducenten IBF om støbning af de moduler af betonringe, som tårnene bygges op af.

Men ifølge Johnny Hauggaard Skov har virksomheden flere muligheder, når det gælder den fremadrettede støbning af vindmølletårne.

- En af fordelene ved beton er, at det er forholdsvis nemt og billigt at etablere produktion af. Derfor ligger det også i kortene at etablere produktion i nærheden af de steder, hvor der skal opstilles vindmøller rundt omkring i verden, siger Conelto-direktøren med en tilføjelse om, at det altså kræver den rigtige opskrift på højstyrkebeton samt Coneltos patenterede koncept at gøre virksomheden kunsten efter.

Og inden sommer får vi altså svaret på, om Conelto har udført kunsten korrekt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095