23948sdkhjf

Vindmøller gør Ærø selvforsynende med elektricitet

Ærø er nu selvforsynende med elektricitet. Seks store vindmøller producerer nemlig mere elektricitet, end øen forbruger.
Der er stor forskel på, hvor langt lokalområder i Danmark er fremme med omstillingen til grøn energi. Men mens vindmøller på landsplan bidrager med 30 procent af elforbruget, udmærker Ærø sig ved, at vindmøller dækker hele øens elforbrug og mere til. Faktisk dækker strøm fra de seks store vindmøller 121 procent af øens elforbrug. Ærøs vindmøller producerer altså 21 procent mere elektricitet, end øen forbruger.

Opsætningen af vindmøllerne, som erstattede nogle mindre og udtjente møller, skete under protester fra naboer og vindmøllemodstandere. Men vindmøllerne har også lokal medvind blandt mange af de 6.600 ærøboer. Møllerne blev fx sat op på lokalt initiativ og er ejet af ærøboer, som har købt andele i møllerne og får afkast på deres investering fra salget af vindmøllestrøm.

- Vi er ovenud godt tilfredse med de nye vindmøller. Produktionen er gået, som vi havde forventet, og de har kørt uden nogen problemer, siger Jesper Balslev, formand for Ærø Vind.

Han forklarer, at vindforholdene ved Ærø gør, at stedet er optimalt for vindmøller.

- Placeringen er kanon god. Ærø ligger fantastisk rent vindmæssigt. Vindmøller producerer ligeså meget her som på den jyske vestkyst, fortæller Jesper Balslev.

Indsatsen for vedvarende energi på Ærø er lokalt forankret. Ærø Kommune har et udvalg for bæredygtig energi, som arbejder med den grønne omstilling på øen. Ærø har som mål at blive selvforsynende med alle former for energi baseret på vedvarende energikilder. Varmeforsyningen i øens tre fjernvarmeværker er baseret dels på solvarme med solfangeranlæg på størrelse med flere fodboldbaner, dels med halmballer leveret af de lokale landmænd og anden biomasse.

Fakta
Ærøs seks vindmøller står ved Ærøs sydvestvendte kyst ved Risemark og Vejsnæs og erstatter ældre og udtjente vindmøller.

De første tre nye møller blev sat i drift i december 2002. De nyeste tre møller blev sat i drift i november 2011. Nu da møllerne har kørt i et helt kalenderår, er det dokumenteret, at de opfylder forventningen om at gøre Ærø selvforsynende med elektricitet.

Møllerne er Vestas-modeller på 2 MW. Møllerne er hver 60 meter høje til navet, og vingerne er 40 meter lange.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078