23948sdkhjf

Økologisk biogasanlæg på vej ved Brande

Bionaturgas Danmark og frilandsgartneriet Alex Månsson Holding indgår et samarbejde om et fælles økologisk biogasanlæg.
Det økologiske biogasanlæg vil årligt producere op mod 3 millioner kubikmeter bionaturgas – svarende til at flere end 1.800 husstande kan forsynes med gas − og forventes placeret i Brande. Det har netop fået tilsagn om støtte fra regeringens anlægspulje til biogasproduktion.

Anlægget vil hovedsagelig modtage økologisk gylle fra kvæg og økologiske høns, men også konventionel gylle fra svin og mink. Dertil kommer økologisk biomasse i form af affald fra Axel Månssons grønsagsproduktion samt energiafgrøder.

Forholdet mellem økologisk og konventionel biomasse vil blive afstemt, så restproduktet fra gasproduktionen kan anvendes som et led i den økologiske produktion i form af fx gødning på dyrkningsarealerne.

- Anlægget i Brande er ikke vores største satsning – men måske en af de mest specielle og et levende bevis på, at vi er klar til at tage alle udfordringer op, når det gælder om at udnytte det store potentiale, vi har for produktion af bionaturgas i Danmark. Bionaturgas er en helt grøn og CO2-neutral energikilde – og at den er produceret på økologisk biomasse, gør den ikke grønnere, men det har stor betydning for restproduktet. Vi er meget tilfredse med, at projektet har opnået anlægsstøtte og ser frem til at levere et flot projekt med bionaturgas til Brande og gennem vores ekspertise omkring bionaturgasproduktion at bidrage til at nå det fulde udbytte af Månssons produktion på en måde, der fuldt ud harmonerer med den økologiske dyrkningsproces, siger direktør i Bionaturgas Danmark, Hans Duus Jørgensen.

Også Axel Månsson, direktør for Axel Månsson Holding, ser frem til projektet:

- Samarbejdet med Bionaturgas Danmark er af stor betydning for udviklingen af den økologiske produktion hen imod et mere bæredygtigt system, hvor vi nyttiggør gylle, affald og anden biomasse til produktion af energi. Vi kan naturligvis også kun være tilfredse med det ekstra kvalitetsstempel af såvel indhold som modning af projektet, der er givet med biogaspuljens anlægsstøtte. Afgasning og opvarmning af husdyrgødningen sikrer en højere grad af hygiejne i forhold til afgrøderne – og det er en væsentlig parameter i markedet. Brug af såkaldt hygiejniseret biomasse vil derfor også øge vores konkurrenceevne i et internationalt perspektiv og støtte op om godt landmandsskab og vores målsætning om at nå en bæredygtig produktion af økologiske grøntsager. Ved at afgasse gyllen forbedrer vi CO2-balancen, mens kvælstofudvaskning og ikke mindst lugten ved udbringningen af gylle reduceres. Næringsstofferne i den afgassede biomasse eller gødning optages tilmed endnu bedre af vore afgrøder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078