23948sdkhjf

Danskerne: Beskat ikke el hårdere end benzin

87 procent af danskerne mener, at el ikke bør være beskattet hårdere end benzin, viser en ny undersøgelse, som Userneeds har udført for Dansk Energi.
I dag er el mere end dobbelt så hårdt beskattet som benzin. Danskerne giver et vink om, at det er på tide at få skattepolitik til at følge med energipolitik, mener Dansk Energi.

Danskerne er klar over, at omtrent halvdelen af deres elpris består af skatter og afgifter. Ikke desto mindre mener 87 procent af danskerne, at el ikke bør være hårdere beskattet end benzin, hvilket er stik imod tingenes tilstand. Det viser en ny Userneeds-undersøgelse Dansk Energi har lavet om danskernes kendskab til energibeskatning.

- Det er svært at forstå, at den el, som bliver renere og grønnere hver dag, skal brandbeskattes i forhold til fossile brændsler. Vi tolker danskernes holdning som et folkeligt vink om, at vi skal få gjort noget ved vores skævvridende afgifter på energi. Danskerne er i virkeligheden langt foran det politiske niveau, som fortsat mangler at få de grønne ambitioner til at gå hånd i hånd med energibeskatningen. I Dansk Energi mener vi, at en ligelig beskatning mellem energiarterne vil være det bedste, siger Anders Stouge vicedirektør i Dansk Energi.

Europamestre i elbeskatning
El er tre gange så hårdt beskattet som diesel og fyringsolie og dobbelt så hårdt beskattet som benzin per produceret enhed energi.

83 procent af danskerne er klar over den danske elbeskatning er højere end elbeskatningen i vores nabolande. Til gengæld tror et flertal af danskerne, at de betaler mere for el, end deres naboer i lande som Holland og Tyskland. Det er en myte.

- Danskerne er helt på det rene med, at vi er europamestre i elbeskatning. Men det er ærgerligt, at de ikke også ved, at de – uden skatter og afgifter – rent faktisk betaler mindre for at få el i stikkontakten end naboerne i Tyskland og Holland. Vi har en opgave i elbranchen med at fortælle, at vi har et prisdygtigt produkt, som tilmed fremmer den ønskede grønne omstilling, siger Anders Stouge.

Der er et politisk ønske om at elektrificere mere af energiforbruget. Det vil sige, at vi skal bruge mere el i biler og mere el til opvarmning af huse i takt med, at over halvdelen af vores strøm skal komme fra vindkraft i 2020. Med energiforliget fra marts 2012 bliver der igangsat en analyse af energiafgifterne. Det analysearbejde forventes først færdigt i 2014.

- Det giver ikke mening, at det, som vi politisk ønsker, danskerne skal bruge mere af, er hårdest beskattet. Heldigvis har regeringen senest i finanslovsaftalen anerkendt, at der er noget galt. Men vi er bange for, at det varslede analysearbejde trækker ud, så der går år, før det bliver omsat til reel politik, siger Anders Stouge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.175