23948sdkhjf

Klumme: Den grønne omstilling risikerer at gå i sort

Forudsætningerne for den grønne omstilling af energien til at være 100 procent baseret på VE er godt på vej mod sort forlis. Der skal ændres på en række grundlæggende forudsætninger som kalkulationsrenten, brændselsprisforudsætninger og forudsætningerne for de samfundsøkonomiske beregninger. Ellers går den grønne omstilling af varmesektoren i sort til efter 2020.
Energiforliget er entydigt. Det danske energisystem skal omstilles til at være grønt. Senest i 2035 skal al el og opvarmning være baseret på vedvarende energi, og allerede i 2020 skal halvdelen af de fossile brændsler til el og opvarmning være skåret væk.

Men det opfølgende lovgivningsarbejde og tilretning af reglerne lader vente på sig, mens uret tikker.

Teknologisk kan det sagtens lade sig gøre at omstille til en grøn fremtid. Vi har de nødvendige teknologier til rådighed, og fjernvarmeværkerne har energien til at gøre arbejdet, men vi har også forældede regler, der spænder ben.

Hvorfor skal afgifter fra fossile brændsler som naturgas eksempelvis tillægges fremtidig værdi, når nu politikkerne har bestemt sig for, at de ikke vil vide af den sorte gas, når nytåret er skudt ind 31. december 2034? Og når politikkerne i erkendelse af, at en grøn fremtid ville betyde farvel til nutidens mange afgiftskroner fra fossile brændsler som kul, olie og naturgas, har indført forsyningssikkerhedsafgiften, hvorfor skal afgiftskroner fra naturgas så kunne standse grønne teknologier? For det kan de i dag, og naturgasselskaberne hæger sig fast i disse muligheder for at sikre et fortsat tårnhøjt naturgasforbrug.

Og så har jeg slet ikke nævnt selve det utidssvarende afgiftssystem endnu.

Rækken af tekniske hindringer for at omstille fra sort til grøn opvarmning er lang. Og arbejdet med at ændre reglerne ser også ud til at være lang. Jeg kan jo blot nævne eksemplet med kalkulationsrenten, som den siddende regering har skrevet ind i sit regeringsgrundlag, at man vil sænke fra de nuværende 5 procent. Men som stadig er ude af trit med virkelighedens verden, fordi finansministeriet tøver, tøver og venter lidt længere. Dermed sikres fossile energiprojekter en fortrinsstilling i forhold til grønne projekter, fordi de forholdsvis investeringstunge VE-projekter med den nugældende rentesats prioriteres ned. Også selv om de grønne projekter som eksempelvis storskala solvarmeanlæg er særdeles billige i drift i forhold til brændselskrævende sort energi.

Reglerne må og skal ændres.

Ellers er det slut med den grønne omstilling til i hvert fald efter 2020. Og 2020 er faktisk det år hvor halvdelen af de fossile skal være fortid. Det er om syv år. Det er nærmest kun et blink med øjet i energisektorens tidsregning. Så åbn øjnene og få gjort regler og lovgivning tidssvarende og grøn.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109