23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: CO2-fangst kræver andre rammer

Dansk Fjernvarme er kommet med et udspil til rammer, der kan sikre en mere effektiv implementering af CO2-fangst i forsyningssektoren.

Det kræver andre rammer, hvis der skal sikres en hurtig og effektiv implementering af CO2-fangst, lagring og anvendelse i den danske energi- og forsyningssektor, mener Dansk Fjernvarme.

Derfor er de netop kommet med et nyt udspil til hvordan man kan sikre, at der bliver bliver trukket syv millioner tons CO2 ud af atmosfæren og forsyningsselskaberne udover fangsten kan levere biogen CO2 til grønne brændsler.

- Vi har et enormt potentiale til at levere reelle CO2-reduktioner, der kan bidrage til, at vi indfrier vores samlede klimamål. Det er helt afgørende, at vi som samfund indfrier potentialet, så vi kan sikre, ikke bare en grøn energi- og forsyningssektor, men et helt grønt Danmark. Det kræver imidlertid, at vi får ændret forsyningssektorens rammevilkår og det er derfor, vi har samlet hele sektoren i et udspil, der netop sætter fokus på de nødvendige løsninger, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

- Sektoren er allerede en afgørende brik i Danmarks grønne omstilling, ved at vi udfaser den sorte energi i egne selskaber, private boliger og industri generelt. Ved at give sektoren bredere rammer for at etablere CO2-fangst er potentialet endnu større, og vi kan påtage os medansvaret for at omstille dele af de øvrige sektorer i transport og landbrugssektoren, siger direktøren, der ser de nye rammer som en nødvendighed, hvis hans medlemmer - blandt andet 350 fjernvarme- og kraftvarmeselskaber - skal begynde at investere i den omkostningstunge CO2-fangst.

Dansk Fjernvarmes CCUS-udspil

  • Stop konkurrencemodellen af affaldsenergien.
  • Indfør en reel negativ CO2-afgift, som tildeles gennem tilskud per ton CO2 frem for konkurrencebaserede puljer.
  • Inkluder negative emissioner i EU’s kvotesystem
  • CO2-fangst skal kunne være en del af hovedaktiviteten for kommunale selskaber.

Dansk Fjernvarme

Konkurrencemodel spænder ben

Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jannick Buhl, ser affaldsenergi og biomasseanlæg som en central brik i spillet om at indfri de danske klimamål.

Den rolle spænder et nye lovforslag om konkurrenceudsættelse af affaldsenergikapaciteten dog ben for, konstaterer han.

- Hvis et affaldsenergianlæg er under konkurrence og truet på eksistensen gennem en politisk aftale, der siger, at 30 procent skal gå konkurs eller lukke frem mod 2030, så kommer det til at være rigtig svært at opnå finansiering for langsigtede og klimavenlige investeringer. Det sætter helt konkret selskaberne i en mærkelig limbo frem mod 2030, hvor delmålet på 70 procent CO2-reduktion skal være nået, siger han.

Derfor er et af punkterne i Dansk Fjernvarmes udspil, at konkurrencemodellen for affaldsenergi skal stoppes.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125