23948sdkhjf

Klumme: Solenergi er ikke kun solceller

Danskerne har taget solenergien til sig, men statsstøttede tilskudsordninger til solcelleanlæg giver et skævt fokus. Og det gavner ikke forbrugerne.
Solen er den største energikilde, der findes, og det har danskerne heldigvis taget til sig. Det ligger naturligt for at bruge denne enorme mængde varme og energi, som vi hver dag bliver mindet om, når vi kigger ud af vinduet. Men det bedste er, at solen er en gratis, vedvarende energikilde, som alle kan udnytte til at producere varme, varmt vand og strøm.

Solvarmeanlæg – den korteste vej til besparelser
Der findes to typer solenergi: solvarmeanlæg og solcelleanlæg. Forskellen på dem er, at et solvarmeanlæg bruges til opvarmning af varmt vand og centralvarme via solfangere, mens et solcelleanlæg bruges til produktion af strøm via solceller.

Hvis man sammenligner de to typer solenergi, får den almindelige forbruger soleklart flest fordele ud af et solvarmeanlæg. For det første er en solvarmeløsning den korteste vej til besparelser – i et traditionelt hus går 2/3 af energiforbruget nemlig til opvarmning af varmt vand/centralvarme, mens kun 1/3 går til strøm. Med et solvarmeanlæg sparer den enkelte husstand nemt 70 % af omkostningerne om året til opvarmning af varmt vand. For det andet er solvarmanlæg tre gange så effektive som solceller og giver derfor meget mere for pengene. For det tredje betyder den større effektivitet, at solfangere til et solvarmeanlæg optager mindre plads på taget end solceller – og at huset derfor ofte kan fremstå mere harmonisk.

Skævt fokus gavner ikke forbrugerne
Problemet er, at blandt andet den statsstøttede nettoafregningsordning har givet et skævt fokus på solenergien – til fordel for solcelleanlæg. Og det har fået mange danskere til at investere i solenergiløsninger, der producerer strøm. Det er fint, at så mange danskere har investeret i solcelleanlæg, men langt de fleste af de husstande havde opnået større energibesparelser, hvis de i stedet havde investeret i et solvarmeanlæg.

Den optimale solenergiløsning er en langsigtet energioptimering – uafhængigt af tilskud
Når den optimale solenergiløsning skal findes, er det vigtigt at fokusere på en langsigtet energioptimering af huset. Hvordan er energifordelingen mellem den energi, der bliver brugt til opvarmning/varmt vand, og den energi, der går til el-forbrugende enheder? Det er et vigtigt parameter at forholde sig til, når man skal finde den bedste energiløsning med de størst mulige energibesparelser. Men tilskudsordningen til solceller har gjort, at mange forbrugere fokuserer på den aktuelle ordning frem for, hvilken løsning der vil være bedst til den enkeltes behov. For solvarme er der ingen tilskudsordning, der er afgørende for, hvor stor interessen er.

Politiske overbevisninger skal ikke styre valget af solenergiløsninger
Nettomålerordningen forventes på sigt at blive ændret til mindre gunstige forhold. Men det vil ikke ændre det faktum, at solcelleanlæg stadig fra offentlig side kan styres og beskattes efter politiske overbevisninger. Solvarmeanlæg og solvarmebranchen klarer sig helt uden støtteordninger.

Så længe der er tilskudsordninger til solceller, vil der være en tendens til, at forbrugerne ensidigt har fokus på at få del i tilskuddene – i stedet for at vælge den rigtige energiløsning til deres hus. Man kunne derfor ønske sig, at det i fremtiden ikke er politiske overbevisninger, der styrer valget af solenergiløsninger gennem tilskudsordninger. Det vil være det mest rimelige og rentable for forbrugerne.
Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079