23948sdkhjf

Mayonnaise-tilgangen og seks millioner baner vej for organiske solceller

Lektor ved Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, Vida Engmann, har netop modtaget en bevilling på lidt over 6 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at løse én af de største udfordringer inden for forskning i organiske solceller.

Organiske solceller er billigere og nemmere at producere i store mængder end traditionelle siliciumbaserede solceller. De indeholder ingen giftige eller sjældne materialer og de kan printes i ultratynde, fleksible og gennemsigtige ark og derfor sættes i vinduer eller beklæde hele bygninger.

Men der er altså et problem.

- For at lave de organiske solceller skal vi blande to typer materialer, og denne blanding er ikke særlig stabil. Det er det, vi håber at løse, forklarer Vida Engmann og tilføjer:

- I mit mayoPV-projekt skal jeg finde en måde at gøre ublandbare donorer og acceptorer blandbare – gennem additiver. Dette vil forlænge levetiden for absorberet energi og solceller betydeligt. Jeg vil opnå dette efter mayonnaise-tilgangen. Aktive lag-blandinger ligner mayonnaise: to hovedkomponenter, olie og æg, er uforenelige, og de har brug for en kompatibilisator (lecitin) for at blandes homogent. Efter samme princip vil jeg lave retningslinjer for mayoPV-additiver for at forlænge levetiden af de organiske solceller.

Sapere Aude

Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude-bevilling sigter mod at give yngre forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt, mulighed for at udvikle deres forskningsideer samt udvikle eller styrke deres kompetencer som forskningsledere. 

- De allerdygtigste yngre forskere i Danmark er med til at forny den viden, vi har i dag, med deres gode, nybrudsskabende idéer. Derfor er det en helt særlig tid hvert år, når vi offentliggør årets Sapere Aude-forskningsledere, fordi vi her ser så mange talentfulde forskere, der kan være med til at sikre dansk forsknings bidrag til at løse samfundets udfordringer i mange år frem, siger bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst.

Fælles for de 41 forskningsprojekter er, at de alle har været med i et hårdt udskillelsesløb, hvor det kun er de allerdygtigste, der er kommet over målstregen og kan stå med en Sapere Aude: DFF-forskningsleder-bevilling i dag. 

 

Om projektet & Sapere Aude

Projektets titel er : MayoPV: Designing intrinsically stable organic semiconductor ”mayonnaise” blends for high-performing organic solar cells

Vida Engmann har modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond under Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet.

I alt har 41 forskningsledere modtaget 247 millioner kroner til deres banebrydende forskningsprojekter.

De 41 nye forskningsprojekter har været igennem en grundig bedømmelse: to bedømmelsesrunder i fondens faglige forskningsråd, individuel fagfællebedømmelse hos internationale eksperter, og til sidst et interview foretaget af et tværrådsligt udvalg i fonden, hvor de 41 nye Sapere Aude-forskningsledere er blevet udvalgt

Kilde: SDU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094