23948sdkhjf

Drop nettoafregningsordningen!

- Og indfør i stedet en langt mere fleksibel feed-in tarif-ordning. Sådan lyder meldingen fra en gruppe forskere fra Aalborg Universitet.
En erstatning af den nuværende støtteordning til private solceller med feed-in-tariffer vil ifølge forskerne gøre støtten til solceller mere fleksible og samtidig sikre, at solcelle-boomet forsætter. Det skriver Ingeniøren.

- Vi skal for alt i verden undgå en ’go-stop’-politik, som vi ser i Tyskland, hvor man lige pludselige sætter støtten ned, så aktørerne i markedet har svært ved at tilpasse sig situationen, siger Brian Vad Mathiesen, som er ekspert i energiplanlægning, til Ingeniøren. Han en af forskerne bag forslaget.

Kontant afregning
Ifølge Ingeniøren betyder en feed-in tarif-ordning i kort form, at man får kroner og øre for sine kW i stedet for el. Det skal ske i en overgangsfase, hvor husstandsanlæg indtil 2013 eller 2014 fortsætter med nettoafregning, men kun på de første 1.500 kWh eller 30 procent af anlæggets produktion. Resten af produktionen skal afregnes med en fast kWh pris på 1,7 kroner i 20 år. Derefter skal prisen justeres efter markedspris.

Fra 2014 eller 2015 skal produktionen på alle nye husstandsanlæg så afregnes med en fast kWh-pris de første 20 år, derefter til markedspris. Større produktionsanlæg skal allerede kobles på ordningen i 2013.

Feed-in-tariffen skal justeres efter anlæggets størrelse, fordi større anlæg er billigere at producere. Satserne skal også mindskes årligt, efterhånden som solcelleanlæg bliver billigere. Det skriver Ingeniøren.

Forskernes forslag lægger desuden med den nye ordning op til en afskaffelse af maksimumgrænsen på 6 kW. Det skal blandt andet gøre det lettere for landbrug og boligforeninger at anskaffe solcelleanlæg.

Ifølge Ingeniøren forventer forskerne bag forslaget, at den forslåede ordning kan sikre, at Danmarks solcellekapacitet når mindst 5.000 MW eller ti procent af elforbruget i 2050. I dag udgør solenergi under én procent af elproduktionen.
Kommenter artiklen (7)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11