23948sdkhjf

Gaskunder skal slippe for skæve regninger

Hyppigere opgørelser af kundernes gasforbrug skal give mere retvisende regninger. Generelt får energiselskaber dog kritik for at opkræve betaling på forhånd

Der skal være bedre sammenhæng mellem det beløb, gaskunder bliver opkrævet på forhånd for deres forbrug af naturgas, og så den mængde gas, de faktisk bruger til opvarmning af deres boliger.

Det mener den statslige gasdistributør Evida.

Gasdistributøren vil derfor fra det nye år indføre aflæsning af gasforbruget hvert kvartal.

Det fortæller Kim Søgaard Bjerring Kristensen, der er administrerende direktør i Evida.

Hidtil er kundernes forbrug kun blevet målt én gang om året.

- I mange år var gaspriserne stabile. Der gav det mening at aflæse forbruget en gang om året, og kunderne kunne klart forvente en regning, der hang sammen med deres forbrug.

- Men nu stiger priserne, og så har kunderne ikke længere den samme føling med, hvilken regning de kan forvente at få, siger han.

Hos Forbrugerrådet Tænk mener direktør Mads Reinholdt, at det er et stort skridt i den rigtige retning at udskifte årlige målinger af gasforbruget med målinger, der foretages én gang i kvartalet.

- Der er mange forbrugere, der er hårdt presset på økonomien lige nu, og der fylder gasregningerne selvfølgelig rigtig meget. Så jo mere præcist, man kan betale for sit forbrug, desto bedre, siger han.

Generelt er forbrugerrådet ikke begejstret for acontosystemet.

- Vi oplever, at rigtig mange forbrugere ikke kan forstå, hvorfor de skal betale aconto og dermed agere bank for energiselskaberne.

- Der er kommet en meget stor opmærksomhed om det i forbindelse med, at energipriserne er blevet meget høje, siger Mads Reinholdt.

Energikoncernen Ewii har helt droppet at opkræve regninger på forhånd. Ewii leverer både vand, varme og el i Trekantområdet.

Administrerende direktør i Ewii Lars Bonderup Bjørn fortæller, at beslutningen blev taget for flere år siden for netop at give kunderne et bedre indblik i deres reelle forbrug. Skiftet var dog ikke uden omkostninger.

- Det er ikke ukompliceret. Det kræver rigtig meget likviditet, for de energiselskaber, der opkræver betaling aconto, låner pengene af kunderne. Alternativet er at låne af banken, og det gør vi så nu, siger han.

I Forbrugerrådet Tænk påpeger Mads Reinholdt, at der i Danmark ikke er samme muligheder for løbende at følge med i forbrugernes gasforbrug, som der er for at følge med i blandt andet elforbruget via digitale fjernmålere.

Netop på grund af de digitale målere giver det ikke meget mening, at nogle elselskaber opkræver acontoregning, mens det i højere grad kan forsvares, når det handler om gas, mener han.

- Hele acontosystemet har vi kritiseret, fordi vi synes, at det på nogle stræk er et levn fra fortiden. Især i forhold til el, hvor man kan måle forbruget én til én, og hvor man ikke behøver at bruge acontosystemet.

- Men elselskaberne er jo glade for, at forbrugerne lægger ud på forhånd, og så kommer forbrugerne til at agere bank. Det synes vi ikke er rimeligt for de forbrugere, der ikke ønsker det, siger Mads Reinholdt.

Evida vil allerede i december tilbyde en ekstra opgørelse af kundernes gasforbrug. Den måling skal bruges til at lave næste regning.

Læs mere om: gas
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08