23948sdkhjf

Skifergas kan ændre den grønne fremtid

Med nye store gasforekomster i USA og på sigt i Europa, Asien og Mellemøsten ser manglen på fossile brændsler ud til at være rykket længere ud i fremtiden.
En ny gas-revolution - den såkaldte skifergas - er ved at vende op og ned på verdens energiforsyning. Det skriver Berlingske Business.

I Danmark er det franske energiselskab Total lige nu på nippet til at begynde prøveboringer efter skifergas på en mark uden for den nordjyske by Dybvad i Frederikshavn Kommune. Mens denne boring foreløbig vil være enestående i Danmark er lignende boringer i flere andre lande mere udbredte – ikke mindst i USA.

Faktisk udvinder USA så meget olie fra skiferlag i blandt andet North Dakota, at flere eksperter forudser, at USA kan være selvforsynende med fossile brændsler i 2025, skriver avisen.

Reserver overalt på kloden
Også i Kina og Mellemøsten er der meget store potentielle reserver af skifergas, og det samme gælder Europa, hvor forekomsterne især ser lovende ud i Polen og Frankrig.

Det Internationale Energiagentur (IEA) forudser, ifølge Berlingske Business, at over en fjerdedel
af verdens energibehov bliver dækket af gas i 2035. Selvom det kun er en stigning på 25 procent i forhold til i dag, er det en fordobling i reelle tal, fordi verdens energibehov samtidig vokser på grund af velstandsudviklingen i Asien, Latinamerika og på sigt Afrika.

Med denne nye fossile energiform ser billedet af en verden, hvor der vil blive mangel på fossile brændsler til en overkommelig pris, nu helt anderledes ud.

For Danmarks vedkommende, tror videnchef i den grønne tænketank Concito, Torben Chrinz, at skifergassen kan blive en bro til at opnå fuld uafhængighed at fossile brændsler:

- Gas udleder halvt så meget CO2 som kul. Derfor kan der være god klimamæssig mening i at udvinde skifergas i Danmark i en overgangsperiode, siger han til Berlingske Business.
Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.672