Seas-Nve lægger søkabel til 30 millioner
Seas-Nve har netop begyndt udskiftningen af søkablet mellem Sjælland og Agersø. Projektet har en samlet pris på 30 mio. kr., men det vil ikke få elregningen til at stige.
Energiselskabet har i dag 577 andelshavere på øerne; fordelt med 279 på Agersø og 298 på Omø. Det betyder, at det koster cirka 52.000 kroner per andelshaver at opretholde en sikker elforsyning.
Fællesskabet betaler
Til sammenligning koster det blot 14.000 kroner plus moms at få tilsluttet et nybygget parcelhus til det fælles elnet. Men selv om udskiftningen af søkablet er en bekostelig affære, så får det ikke elregningen til at stige for hverken øboerne eller alle de andre andelshavere i Seas-Nve.
- Som andelsselskab er det fællesskabet, der tager hånd om ydelserne til den enkelte. Seas-Nve er et ansvarligt selskab, der både skal opretholde forsyningssikkerheden og samtidig sørge for, at investeringerne kommer flest muligt til gode. Og der er ingen tvivl om, at søkabler hører hjemme i den første kategori, hvor fællesskabet sikrer en stabil elforsyning til beboerne på Agersø og Omø, siger net- og entreprisedirektør Peter Iversen.
Vanskelige forhold
Det gamle søkabel mellem de to øer blev lagt for omkring 50 år siden, mens kablet mellem Sjælland og Agersø blev lagt i 1978. Der er ingen ”tommelfinger-regler” for, hvor tit søkabler skal skiftes. De slides forskelligt alt efter havbundens beskaffenhed og strømforholdene.
Søkabler er ikke en lagervare hos producenter. Tværtimod bliver de kun fremstillet på bestilling og er særligt sikrede kabler, der kan tåle at ligge på havbunden i mange år. Seas-Nve har registreret stadigt hyppigere kabelfejl, og derfor skal kablerne nu udskiftes, så beboerne på Agersø og Omø fortsat kan have en stabil elforsyning.
- Søkabler er en vital livsnerve for øboerne, og som andelshavere i Seas-Nve skal de naturligvis have samme høje forsyningssikkerhed som de andre andelshavere. De her søkabler er et godt eksempel på de udfordringer, vi som forsyningsselskab i tyndt befolkede områder har, siger Peter Iversen.
Sidder på knap 40 procent
Seas-Nve har foruden Danmarks geografisk længste net også ansvaret for knap 40 procent af de danske 10 kV søkabler. Ifølge oplysninger fra brancheorganisationen Dansk Energi er der 196 km 10 kV søkabel i Danmark og heraf ligger de 77 km i Seas-Nve’s elnet. Det har medført, at der i energiselskabet er en betydelig erfaring og ekspertise med søkabler, som bliver efterspurgt af andre netoperatører og havvindmølleaktører.
- Både herhjemme og i udlandet er der bud efter vores viden og ekspertise med søkabler og tilslutning af havvindmøller til elnettet. Det er faktisk konsulentydelser, som vi sælger, hvilket kommer andelshaverne til gode, siger Peter Iversen.
Seas-Nve har denne gang valgt JD Contractor som entreprenør på selve den fysiske lægning af søkablet. JD Contractor, også kendt som Jydsk Dyk, har 30 års erfaring med maritime opgaver. Virksomheden har til denne opgave fire skibe liggende i farvandet ved Agersø. Kabelskibet lægger naturligvis kablet, og derudover er der et skib med et dykkerhold, et graveskib til at lave den rende, kablet skal ligge i og til sidst et spuleskib, der spuler renden til efterfølgende. JD-Contractors mandskab er på i alt 20 personer, når der både medregnes besætning på skibene og specialmandskab til de enkelte opgaver.