23948sdkhjf

Gaia Solar bliver en del af Smart City Kalundborg

Den intelligente by skal blandt andet udnytte energien fra solcelleanlæg
Med 250 daglige anmeldelser af solcelleanlæg hos Dansk Energi, vil solcelleanlæg i fremtiden stå for en stadig større del af den danske el-produktion. Hvis denne el-produktion bliver udnyttet korrekt vil den ikke kun være til gavn for den enkelte ejer af et solcelleanlæg, men også udgøre en betydelig samfundsmæssig fordel. Solcelleanlæg producerer nemlig mest energi om dagen, hvor også virksomhederne forbruger mest, og energien fra disse anlæg vil, foruden at give en markant miljømæssig gevinst, bidrage til at sænke energipriserne, til gavn for hele samfundet. Det skriver Gaia Solar i en pressemeddelelse.

I dag er de enkelte forbrugere og virksomheders strømforbrug ikke koordineret med ledningsnettet. Det store spørgsmål er, hvordan energiselskaberne kan indrette ledningsnettet, så man får mest mulig ud af den vedvarende energi, der kommer decentralt fra sol, vind og biomasse, uden at det går ud over forsyningssikkerheden.

Dette spørgsmål skal projektet Smart City Kalundborg blandt andet give svar på. Projektet omdanner Kalundborg til Danmarks mest intelligente energiby, dvs. en by med en energiforsyning, der aflæser det aktuelle energibehov, regulerer produktionen derefter og optimerer forbruget af el ud i den enkelte husstand eller virksomhed.

Kommunens beboere ses som fleksible "Prosumers". Dette betyder, at de både fungere som forbrugere, der kan "justere deres elforbrug " og som leverandører af elektricitet tilbage til nettet.

Det skal for eksempel være muligt at styre tidspunktet for opladning af elektriske apparater såsom varmepumper og elbiler, så det sker på tidspunkter, hvor der er overskydende elektricitet (eksempelvis fra vindmølleparker eller store solcelleanlæg), og hvor presset på elnettet er lavest - og elektriciteten derfor billigst.

Ser frem til samarbejdet
Gaia Solar A/S er udvalgt til at bidrage med viden om vedvarende energi og i særdeleshed om energi fra solcelleanlæg til det 100 mio. kr. store projekt, som energiselskabet SEAS-NVE og Kalundborg Kommune står i spidsen for det. Projektet skal løbe over 3 år og giver en enestående mulighed for at afprøve teoretiske løsninger i praksis. Målet er at fremkomme med en model, der kan kopieres i andre byer.

- Vi er i sagens natur meget stolte over at være indbudt til projektet for at bidrage med vores ekspertviden inden for solenergi. Fremtidens smart grid vil indeholde el-produktion fra alternative energikilder, og vores forventning er at sol vil stå for en ikke uvæsentlig del af den samlede energiforsyning inden for en årrække, så der er store perspektiver i projektet, siger adm. direktør i Gaia Solar, Michael Stadi.

Smart City Kalundborg er støttet af EUDP- statens Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Udover SEAS-NVE, Kalundborg Kommune og Gaia Solar A/S, deltager Dansk Energi, ABB, Gridmanager, DONG Energy, Danfoss, Schneider Electric, CLEVER, Spirae.dk og CleanCharge i konsortiet. Projektet forventes at gå i gang efter sommerferien.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189