23948sdkhjf

Bekymret borgmester med opsang om atomaffald: “Vi er udsat for et svigt”

Roskilde Byråd mener ikke, at uddannelses- og forskningsministeren gør nok for at finde frem til, hvor atomaffaldet på Risø endeligt skal placeres.

Selvom det er blevet besluttet, at det radioaktive affald fra det nu nedlagte nukleare anlæg ved Risø i Roskilde Kommune skal væk, går det i bedste fald for langsomt.

Sådan lyder opråbet nu fra borgmesteren i Roskilde Kommune, Tomas Breddam (S). Det skriver TV2 Lorry.

- Jeg har ikke noget imod at skrive under på, at jeg er utålmodig på byrådet og borgernes vegne. Jeg synes, vi er udsat for svigt. Man gør ikke noget for at skabe ro omkring en løsning, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry.

I næste uge skal Økonomiudvalget i kommunen tage stilling til, om borgmesteren på vegne af byrådet skal sende et brev til uddannelses- og forskningsminister, Jesper Petersen (S), hvor han gør det klart, at det aktuelle forløb omkring af finde en endelig placering til det farlige affald giver anledning til “meget stor bekymring i Roskilde Kommune”.

I 2018 besluttede Folketinget, at det radioaktive affald fra det nu nedlagte nukleare anlæg ved Risø i Roskilde Kommune, skulle anbringes i et såkaldt slutdepot senest i 2073.

I mellemtiden er der blevet bygget et forbedret mellemlager til affaldet på Risø.

Samtidig har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) sat gang i et stort analysearbejde, og i begyndelsen af året præsenterede eksperter ni rapporter, der skulle klarlægge, hvor i Danmark man kan grave atomaffaldet ned i 500 meters dybde.

Det drejer sig i den forbindelse blandt andet om at finde de rette jordarter.

Man har glemt det

I næste fase skal to lokaliteter udvælges, og her skal eksperter lave detaljerede geologiske undersøgelser - dette arbejde er ikke sat i gang endnu.

Og nu går bekymringen i Roskilde Kommune dels på, at det hele simpelthen går for langsomt.

- Jeg er bange for, at det nu er ti år siden, at man tog beslutning om mellemlager på Risø, og så har man ellers glemt det. Men ministeren har altså stadig affald liggende på Risø. Man er ikke nået længere, siger Tomas Breddam.

Han mener, at Risø generelt er et rigtigt dårligt sted til atomaffaldet. Borgmesteren henviser blandt andet til, at eksperter i 2012 udtalte, at jorden under Risø ikke var egnet til at grave atomaffald ned i.

Desuden er det klart en ulempe, at Risø ligger så tæt på vand, mener Tomas Breddam.

- Hvis det her affald bliver spredt ved stormflod, så går væsentlige naturværdier tabt. Det går vi som borgere op i. Det ville være ærgerligt, hvis livet i fjorden tog skade, siger han.

- Det er torskedumt ikke at tage de folk, der er engagerede og involverede i det her med i processen, siger Tomas Breddam.

Han mener, at det er afgørende vigtigt at få naboer og borgere med i forløbet så tidligt som muligt. Da GEUS i 2011 udpegede blandt andet Bornholm som et muligt sted for et slutdepot, vakte det stor opstandelse på klippeøen.

- Det har vi ikke haft i Roskilde. Der er mange, der har haft Risø som arbejdsplads. Vi har lært at leve med det, og vi har en vis tolerance over for det, og den skal man bygge op et nyt sted. Det gør man ikke ved at lave skjulte processer. Hvis ikke man informerer folk om risiko og muligheder, så får man aldrig fundet et godt sted, siger Tomas Breddam.

Ministeren er opmærksom

Uddannelses- og forskningsminister, Jesper Petersen (S), har ikke mulighed for at stille op til interview, men i et skriftligt svar til TV 2 Lorry oplyser ministeriet følgende:

- Der er fuld opmærksomhed på processen for en permanent løsning for deponering af atomaffald på Risø, som et bredt flertal i Folketinget står bag (…). Næste skridt er, at ministeriet inviterer kommuner og lokalsamfund til at indgå i et partnerskab for på frivillig basis at finde frem til to lokaliteter til egentlige undersøgelser af undergrunden i en eller flere kommuner.

Beboerne fra den lokale grundejerforening i Veddelev, hvor der er udsigt direkte over til Risø, mener de også, at processen omkring beslutningen om atomaffaldets opbevaringen går for langsomt.

Dog påpeger formanden for foreningen, at inddragelsen med borgerne i processen er godkendt.

- Noget af det, jeg må rose ministeriet for, er borgerinddragelsen. Det skyldes også, at der er andre borgergrupper rundt omkring i Danmark, der har haft travlt med at tage fat i politikerne for mange år siden, siger formanden for Veddelev Borger og Grundejer Forening, Piet Jansen, og fortsætter:

- Man kan altid gøre mere, men udgangspunktet er sådan set i orden, siger Piet Jansen.

Selvom naboen til Veddelev Borger og Grundejer Forening er et nedlagt atomanlæg, så er beboerne fortsat trygge ved at bo lige der, hvor de bor.

- Vi er trygge ved at bo her, fordi vi for det første altid har haft det (atomanlægget red.) herude, og for det andet er det ikke eksplosivt eller på anden måde brandbart affald. Hvis man sammenligner det med kemisk affald, er det forholdsvist fredsommeligt, siger Piet Jansen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078