23948sdkhjf

Bombe under grøn plan: Power-to-X kan fordoble erhvervslivets vandforbrug

Efterspørgslen på vand til erhvervsbrug kan blive fordoblet ved udrulning af Danmarks store PtX-ambitioner. Fagfolk advarer mod at bruge drikkevand.

Det skriver Ingeniøren

Der ligger en vandbombe under regeringens storstilede planer om udrulning af Power-to-X-teknologien, der omdanner grøn el til brændstoffer. Det påpeger flere fagfolk i vandsektoren, bl.a. direktøren for Lemvig Vand og Klimatorium, Lars Holmegaard.

- Ud fra foreløbige forespørgsler fra lokale PtX-producenter til Lemvig Vand vurderer vi, at efterspørgslen på vand til erhvervsbrug vil stige mere end 100 procent, siger Lars Holmegaard.

Erhvervslivet brugte i 2020 samlet set 728 millioner kubikmeter vand, ifølge Danmarks Statistik - det år var forbruget endog lidt mindre end sædvanligt pga. meget corona-hjemmearbejde.

- Set i lyset af den ambitionsskala, der er på PtX-området, er det her noget, som skal tages hånd om, fastslår Lars Holmegaard.

Lars Holmegaard mener, at teknologi og viden, der gør problemvand til ressourcevand kan blive et væsentligt bidrag til regeringens vision om en fordobling af eksporten af vandteknologi.

Vandet skal renses til PtX-kvalitet

I brancheorganisationen Danva understreger direktør Carl-Emil Larsen, at også Danva står med flere spørgsmål end svar ift. vandaspektet ved PtX – og at Lemvig Vand ikke er det eneste medlem, der har meldt ind, at man har forespørgsler på levering af omkring dobbelt så meget vand som i dag.

- Meget tyder på, at vi taler om eksorbitante mængder, i hvert fald i de område hvor anlæggene skal ligge. Og vi ved jo ikke endnu, om f.eks. grundvand eller spildevand kan renses til den kvalitet, der kræves ved PtX, påpeger Carl-Emil Larsen.

Det er meget rent vand, der skal bruges ved elektrolyse – formentlig renere end drikkevand. Men præcis hvor rent og hvordan det spiller sammen med vandsektorens øvrige renseteknologier, vides heller ikke endnu.

Endnu større problem på energiøer

Danva påpeger også, at man som noget af det første bør tænke over at lægge PtX-anlæggene der, hvor der kan være vand i overskud – i og med, at det ikke er smart klima-, miljø- og trafikmæssigt at skulle transportere vand over store afstande.

Det bliver endnu mere bøvlet og problematisk, hvis man holder fast i planerne om at på lidt længere sigt at placere PtX-anlæg på energiøer i Nordsøen. Skal saltvand renses til den krævede vandkvalitet, vil det nemlig være meget dyrt og kræve meget store mængder energi - der kan underminere gevinsten.

- Det er jo… spændende… for ikke at sige lidt besynderligt, at man tilsyneladende træffer sådan en stor politisk beslutning uden rigtig at have undersøgt den essentielle vand-del, påpeger Carl-Emil Larsen.

Slå to fluer med ét smæk med højtstående grundvand

Lars Holmegaard peger også på noget, som kan være en oplagt løsning, nemlig at ’gøre problemvand til ressourcevand’, f.eks. ved at anvende højtstående grundvand.

- Det er oplagt at undgå at hente drikkevand fra dybe magasiner til PtX-brug og i stedet anvende det højtstående grundvand, der jo bliver en større og større udfordring, siger Lars Holmegaard.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063