23948sdkhjf

EUDP: Mere end 272 millioner til CO2-lagring i Nordsøen

Af de 554 millioner kroner som EUDP netop har uddelt til fremtidens energiteknologiske projekter rendte Seaborg Technologies og Hyme med 13,3 millioner kroner. 

De er dog peanuts i forhold til de millioner, der er uddelt til de to store CO2-fangst-projekter Greensand og Bidrost, der er rendt med henholdsvis 197 millioner kroner og 75,7 millioner kroner. 

De to projekter har modtaget tilsagn om støtte til at udvikle og demonstrere CO2-lagring i udtjente danske oliefelter i Nordsøen.

Bifrost og TotalEnergies

I projektet Bifrost har TotalEnergies modtaget tilsagn om støtte på 75 mio. kr. til udvikling inden for transport og lagring af CO2 i Nordsøen. Konsortiet vil i første omgang fokusere på Dansk Undergrunds Consortiums (DUC) felt Harald, hvor de forventer at kunne lagre 3 mio. ton CO2 om året fra 2027. Med projektet forventer Bifrost-konsortiet at bidrage til, at Danmark formår at udnytte sit CCS-potentiale i Nordsøen, opfylde sine CO2–neutralitetsmål samt levere beskæftigelsesalternativer til den aktuelle arbejdsstyrke i olie- og gasproduktionen.

- Jeg er glad for, at Projekt Bifrost har modtaget den EUDP-støtte, vi har ansøgt om, så TotalEnergies sammen med vores DUC-partnere Noreco og Nordsøfonden samt Ørsted og DTU kan fortsætte udviklingen af CO2-transport og -lagring i Harald feltet. Bifrost har potentiale til at blive endnu et kapitel, der bidrager til Danmarks ambitiøse CO2-reduktionsmål samt Europas rejse mod klimaneutralitet. Bifrost-projektets betydelige lagerkapacitet gør det til en vigtig CO2-transport og -lagerløsning for danske og andre europæiske udledere og kan være med til at bane vejen for, at Danmark kan blive en hub for europæisk CO2-lagring, siger Martin Rune Pedersen, ansvarlig for TotalEnergies’ aktiviteter i Danmark.

Ud over TotalEnergies deltager Noreco, Nordsøfonden, Ørsted og DTU i projektkonsortiet.

Greensand og Ineos

Under ”CO2-lagring i Nordsøen”-puljen har Project Greensand v. Ineos Oil & Gas modtaget tilsagn om støtte til hele særpuljen på 197 mio. kr., hvilket dermed bliver det beløbsmæssige største projekt støttet af EUDP historisk set. Project Greensand fokuserer på CO2-lagring i Nini-feltet i den danske del af Nordsøen, hvor projektkonsortiet forventer at kunne levere lagerkapacitet på 0,5-1,5 mio. ton CO2 om året i 2025.

- Vi er naturligvis både glade og stolte over at have modtaget støtten fra EUDP til Project Greensands demonstrationsprojekt. Det er en understregning af det store potentiale for Greensand, og den rolle projektet kommer til at spille i front for udviklingen af CCS i Danmark, siger Mads Weng Gade, Country Manager for INEOS Energy Danmark og fortsætter:

- Vi ser det samtidig som en meget stor anerkendelse af det arbejde, der allerede er lavet op mod ansøgningen. Greensand kan medvirke til substantielle reduktioner allerede fra 2025 og frem mod 2030 og kan dermed i betydeligt omfang understøtte det danske klimamål. Der ligger derfor en stor og vigtig opgave foran os, og vi glæder os til nu at komme i gang.

Projektet består i alt af 29 partnere fra hele værdikæden, hvor der blandt de væsentligste deltagere kan nævnes Ineos, Wintershall Dea, Semco Maritime, Maersk Drilling, GEUS, Blue Water Shipping. Projektkonsortiet forventer i høj grad at kunne bidrage til de danske CO2-reduktionsmål.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093