23948sdkhjf

Ørsted lover bæredygtighed - nu sås der tvivl om løftet

Danmarks største energiselskab lover kunder 100 procent bæredygtig biomasse, fordi deres træpiller har de rigtige certifikater. Men firmaet bag certifikaterne siger, at de ikke kan love så meget.

Når de århusianske borgere skruer op for deres radiatorer, lover energiselskabet Ørsted, at varmen er produceret på 100 procent bæredygtig biomasse – flis og træpiller – indkøbt i blandt andet Estland. Og det kan Ørsted love, fordi deres biomasse har de rette certifikater.

Men TV2 Østjylland kan nu fortælle, at firmaet, Preferred by Nature, der tildeler certifikaterne, ikke kan love 100 procent bæredygtighed.

- Nej, det kan jeg overhovedet ikke. Men jeg kan sige, at der heldigvis er kommet en masse fokus på standarder og krav for træpiller i dag sammenlignet med, hvad der var for bare 10 år siden.

Sådan lyder det blandt andet fra Peter Feilberg, direktør i virksomheden Preferred by Nature, da TV2 Østjylland sætter ham i stævne på hans kontor i den estiske by Tartu.

Firmaet, der skal give de bæredygtige certifikater, kan altså ikke love 100 procent bæredygtighed. Så spørgsmål er, om Ørsted stadig kan holde løftet om bæredygtighed.

- Vores biomasse er certificeret, og dermed er vi enige med både de danske myndigheder og EU’s myndigheder om, at certificeret biomasse er bæredygtig biomasse, siger Peter Kristensen, Senior Manager, Head of Bioenergy Sustainability, Ørsted til TV2 Østjylland.

Ørsted, der ejer Studstrupværket, som leverer fjernvarme til godt 100.000 århusianske husstande, importerer 23 procent af deres biomasse fra Estland. Virksomheden køber blandt andet biomassen af Europas største producent af træpiller, der hedder Graanul Invest. Alt, hvad Graanul Invest sælger til Ørsted er rigtig nok certificeret. Men spørgsmålet er, om certifikaterne er ensbetydende med 100 procent bæredygtighed.

I en skov øst for Tartu møder TV2 Østjylland Matti Sepp, skovfoged igennem 10 år og klimaforkæmper for Estonian Forest Aid.

Han viser, hvordan der gennem årene er blevet fældet store mængder træ. Og han frygter, at en del af træet er endt som certificeret biobrændsel, selvom der – efter hans mening – ikke er tale om bæredygtighed. Det er specielt dyrelivet, Matti Sepp er nervøs for.

- Det er mest de små dyr, det går ud over. Egerne og fugle. Det er rederne, der bliver ødelagte. Selv ørnereder, siger han.

Det er ikke kun fuglene, det går ud over. Der bliver også fældet voldsomt i Natura 2000 områder, der er beskyttet af EU. Beskyttelsen skal sikre planter, svampe og fuglelivet. I det område, som TV2 Østjylland besøger, er der en beskyttelse på 16 fuglearter.

Jevgeni Ossinovski er tidligere minister i Estland og formand for socialdemokraterne i landet. Han anerkender, at der bliver clear cuttet for meget træ i Natura 2000-områderne. Clear cutting betyder, at alt træ fældes i et stort område.

- Vi har mange områder, der er beskyttet. Men i mange af områderne bliver der stadig clearcuttet store områder. Det lyder jo vanvittigt, når det er en beskyttet skov.

EU mener, at den estiske regering har sovet i timen i forhold til at beskytte Natura 2000-områderne ordentligt. Derfor har EU sendt en løftet pegefinger til Estland med trusler om bøder.

Spørgsmålet er nu, om træet fra skovene bliver brugt til biomasse-produktion.

- Ja, selvfølgelig. Og ingen holder øje, siger Jevgeni Ossinovski.

I det sydlige Estland ligger det beskyttede Natura 2000-område Otepää. Her besøger vi to forskellige skovområder, der er ejet af træfældningsfirmaet Valga Puu. De har de rette certifikater, og er ejet af Graanul Invest.

Områderne har været udsat for clear cutting. Der har tidligere være skov, som har været op til 90 år gammel, men nu er skoven væk. Og netop det at fælde for meget skov, har skovarbejdere fra Valga Puu tidligere fået bøde for.

Siim Kuresoo, der er uddannet biolog ved Tartu universitet, arbejder for Estonian Fund for Nature. Han viser et område på 5 hektar frem, der er ejet af Valga Puu. Alle træer er væk.

- Estland har meget træ. Men problemet er, at biodiversiteten i Estland er blevet meget dårligere. Det store problem er, at fuglene ikke har noget sted at gå hen, når deres skov bliver fældet, siger han.

Siim Kuresoo forklarer, at der også fældes mange syge og skæve træer, som så bliver til biomasse. Det skriver Ørsted også på sin hjemmeside, hvilket bliver fremstillet som noget positivt. Men Siim Kuresoo påpeger, at dyrene og skoven har brug for netop de syge træer, så biodiversiteten og økosystemet opretholdes.

- Syge træer er til enorm meget nytte i skovene. Hvis de var blevet stående i skoven, havde det været et godt hjem for mange små dyr.

I Tartu har Preferred By Nature kontor. Det er herfra de kører ud og tjekker firmaernes produktion og behandling af blandet andet skovområder. Virksomheden kontrollerer og sikrer, at biomassen produceres korrekt, så den kan opfylde kravene til certifikaterne.

Spørgsmål: Hvor ofte tjekker i virksomhederne?

- Normalt tjekker vi én gang om året. Vi sikrer os, at de har et system på plads, så de overholder alle regler og procedurer.

Spørgsmål: Hvad med de andre 364 dage om året?

- Jeg plejer at sammenligne certificeringer med færdselsloven. Du ved, vi har en lov og den skal følges. Så er der nogen, der kontrollerer en gang i mellem. Men det er jo ikke nogen garanti for, at reglerne altid bliver overholdt. Vi er rimelige sikre på, at det gør en forskel, at vi er ude og certificerer og at vi har de her kontrolfunktioner. Men ligesom med færdselsloven er det ikke en garanti for, at der aldrig er nogen, der kører for hurtigt.

Ørsteds Senior Manager i afdelingen for Bioenergy Sustainability, Peter Kristensen, vil gerne forholde sig til, hvordan Ørsted kan skrive 100 procent bæredygtig biomasse på sin hjemmeside, når Preferred By Nature ikke kan love det.

Spørgsmål: Så når I på jeres hjemmeside skriver, I udelukkende bruger bæredygtig biomasse, så leverer I det I lover. Det kan du garantere 100 procent?

- Jeg garanterer, alt vores biomasse er certificeret, og dermed følger vi de anbefalinger, der kommer fra myndighederne.

Spørgsmål: Jeg er helt med på, at det er certificeret. Men er den også 100% bæredygtig?

- Den er 100% certificeret og dermed er den også bæredygtig, for det er det, som de danske myndigheder, EU myndigheder og generelt i samfundet har besluttet, at biomasse, der er certificeret, er bæredygtigt.

Spørgsmål: Og den er 100% bæredygtig, når Peter Feilberg fra Preferred By Nature siger, at han ikke kan garantere, den er 100% bæredygtig?

- Jeg ved jo ikke, hvad du har snakket med Peter Feilberg om, og i hvilken sammenhæng det er givet. Men biomasse, der er certificeret, det er 100 procent bæredygtigt ifølge de danske myndigheder og ifølge EU's myndigheder.

Ørsted fremhæver desuden, at man har mulighed for at få undersøgt, om skovdriften foregår bæredygtigt.

- Certificeringssystemerne har helt klare regler for, hvordan man skal foretage kontroller. Der bliver lagt en plan for det. Man spørger f.eks. NGO'er og andre, om der er noget, man skal kontrollere og så tager de (Preferred by Nature red.) ud i skoven og besøger arealer, hvor der er foregået skovning.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093