23948sdkhjf

Sol overhaler vind

Der er flere penge i sol end i vind. Ny rapport viser, at de globale investeringer i solenergi boomer.
Der investeres nu mere i solenergi end i vindkraft på verdensplan. Det viser en ny rapport fra finanshuset Bloomberg og den amerikanske tænketank PEW Reserach Center. Det skriver Politiken.

I 2010 stod sol og vind stort set lige, men i 2011 steg G20-landenes investeringer i solenergi ifølge rapporten med 44 procent til cirka 725 milliarder kroner. Samtidig faldt investeringerne i vindkraft med 15 procent til knap 410 milliarder.

Grøn energi stortrives
På trods af den økonomiske krise steg de samlede investeringer i grøn energi sidste år med 6,5 procent til ny rekord på næsten 1.500 milliarder.

- Det er meget opmuntrende, siger klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard, der i dag som EU-formand rejser til de store CO2-udlederes Clean Energy Ministerial-møde i London. Her skal det drøftes, hvordan man kan få endnu mere skub i den grønne omstilling, skriver Politiken.

Afdelingschef John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden er enig.

- Rygterne om den grønne energis død er åbenbart stærkt overdrevne, siger han til Politiken.

Stigende effektivitet
Årsagen til fremgangen er især faldende produktionspris og stigende effektivitet – der i mange lande er blevet hjulpet ekstra på vej af fordelagtige støtteordninger. Det har betydet, at tilbagebetalingstiden er faldet drastisk – også herhjemme, hvor 2011 også bød på et boom i solenergi.

I en anden ny rapport vurderer konsulentfirmaet McKinsey, at solenergibranchen vil kunne klare sig helt uden subsidier allerede i 2020.

Selv om Danmark primært har satset på vindindustrien og for længst er overhalet af blandt andre Tyskland på solceller, er der også arbejdspladser i udviklingen for os, påpeger Martin Lidegaard og John Nordbo ifølge Politiken.

Det gælder både for mindre montørfirmaer og for store industrivirksomheder som Danfoss Solar og Linak.

De to sidstnævnte har de seneste år haft stor eksportsucces med henholdsvis at omsætte solens jævnstrøm til vekselstrøm og med små motorer, der drejer paneler med solceller efter solen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062