23948sdkhjf

”Gult kort” eller ”grønne resultater” – Det mener branchen om Klimarådets rapport

Klimarådet giver med sin nye rapport det gule kort til regeringen og partierne bag klimaloven. Det mener Dansk Energi, som vurderer, at der er brug for at speede klimaindsatsen op og gøre planerne mere konkrete.

- Naturgassen skal udfases i boligopvarmningen, diesel skal ud af den tunge transport, og vi skal i gang med en integreret satsning på fangst af CO2 og Power-to-X. Den sværeste del af opgaven venter, og tiden er knap. Vi nærmer os sidste udkald for 70-procent målet, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Han støtter Klimarådets anbefalinger om at bygge ovenpå sidste års klimaaftaler for persontransport, energi og industri. Her er ambitionerne fortsat for lave.

- At høste det fulde elektrificeringspotentiale kræver beslutninger i en helt anden liga end dem, der allerede er taget. Energisektoren kan sagtens levere på kundernes fremtidige behov for grøn energi, men ikke fra den ene dag til den anden. Det centrale middel for alle er klarhed om den fremtidige CO2-afgift. Der bliver derfor behov for konkret og ambitiøs politisk opfølgning, superhurtigt efter kommissionen for den grønne skattereform afleverer sin delrapport sidst på året, siger han.

Affaldsaftale skal genbesøges

Dansk Fjernvarme – der organiserer landets 370 fjernvarmeselskaber – bakker op om en række af de anbefalinger, som Klimarådet nu sender videre til regeringen og Christiansborg.

- Jeg synes, der er grund til at anerkende de store grønne resultater, regeringen og Folketinget har nået på kort tid det sidste halvandet år. Det er dog stadig muligt at accelerere tempoet, som Klimarådet anviser, siger direktør Kim Mortensen.

- Klimarådet konstaterer, at omstillingen af vores boligopvarmning til grøn varme er en af de lavest hængende frugter at plukke, og der med fordel kan skrues yderligere op for de politiske ambitioner for udskiftningen af naturgasfyrede boliger. Det er vi helt på linje med, og vores medlemmer gør allerede en kæmpe indsats i dag. Der kan dog tages flere midler i brug for at hjælpe konverteringsindsatsen yderligere på vej, siger direktør Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme konstaterer dog også, at Klimarådet påpeger usikkerhederne i den politiske aftale for ny organisering af affaldsforbrændingen, som indebærer meget store og uafklaret risici.

- Klimarådet fastslår, der er meget store risici forbundet med affaldsaftalen, som skal nedbringe den nationale forbrændingskapacitet. Det vil skabe nye lokale behov for ny varmeproduktion, og det vil ikke nødvendigvis understøtte reduktionen på 0,5 millioner ton, som regeringen forudsætter i sin fremskrivning. Vi foreslår derfor, at man genbesøger aftalen, hvor udrulning af CCS/U også kan bidrage med reduktioner i affaldssektoren, siger Kim Mortensen.

Unik forudsætning i Danmark

Hos Energy Cluster mener man, at fokus på samarbejde nu er vejen frem.

- Det er realistisk at nå i mål, siger Peder Østermark Andreasen, bestyrelsesformand i Energy Cluster

Denmark, om målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

- Der er heldigvis mange nye, grønne teknologiske løsninger, som er klar til fuldskala demonstrationsprojekter og opskalering. I vores projektportefølje indenfor bl.a. power-to-x, Carbon Capture Storage og overskudsvarme, ser vi, at løsningerne er så vel modne, at virksomhederne inden for få år kan implementere dem rundt om i og udenfor Danmark. Det kræver dog, at vi nu investerer massivt i opskaleringer og demonstrationer af løsningerne på området, siger Peder Østermark Andreasen.

Han fortsætter:

- Den samlede danske energisektor støtter op om, at vi skal accelerere den grønne omstilling og gøre Danmark til grøn førernation. Det er unikt, at vi i Danmark har givet håndslag på, at vi arbejder sammen på tværs af hele sektoren – både erhvervslivet, videninstitutioner og det offentlige – og det giver os en særlig forudsætning for at accelerere en positiv udvikling yderligere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125