23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Tag forskningsmidler fra vindmøller

Danmark skal ikke leve af vindmøller alene. Ej heller biogas. Men vi skal leve af et smart energisystem, der kan udnytte de vedvarende energikilder optimalt. Et energisystem, der kan meget mere end producere el, mener Dansk Fjernvarme.
Derfor bør forskningsmidlerne omplaceres fra at være øremærkede til vindmøller og enkeltteknologier til at gavne hele energisystemet. Det mener Dansk Fjernvarme i en reaktion til Det Miljøøkonomiske Råds årsrapport.

Det Miljøøkonomiske Råd foreslår, at man går væk fra at udvælge sig enkelte vinderteknologier og satse alt på dem og i stedet satse på grundforskning. Rådet peger på, at regeringens støtte til vindenergi og biogas er risikabel, da man ikke kan være sikre på, at disse teknologier på længere sigt vil føre til øget vækst og bedre konkurrenceevne.

- Det vil klart være bedre, hvis man målretter forskningen til at gavne helheden og hele energisystemet. Det handler om energieffektivitet, og derfor skal der også forskes i, hvordan man gemmer energi fra dage med blæst til vindstille dage. Og fra solskin om sommeren til vintermørke, siger økonomisk konsulent Anders Jespersen fra Dansk Fjernvarme.

Forsker for meget i el
Ifølge Dansk Fjernvarme bliver et energisystem først for alvor smart og intelligent, når det kan koble de forskellige teknologier sammen – og medinddrage hvad behovet reelt er. I dag er den største del af energiefterspørgslen på varme, mens størstedelen af forskningen går på el, heraf rigtig meget på vindmøller.

37 % af efterspørgslen er efter varme, 32 % er til transport og kun 21 % er til el, viser OECD’s opgørelse.

- Vi skal satse på at få de mange teknologier indenfor vedvarende energi sammen, frem for at enkeltteknologier. Ved at lave det rigtige mix vil vi blive i stand til at lagre energi, eller at udnytte den bedst muligt. Som det er i dag forærer vi reelt billig vindmølle-el væk til nabolande, når det blæser, og der ikke er behov for el, eksempelvis i de sene nattetimer, siger Anders Jespersen.

Skal spare på ressourcerne
Det Miljøøkonomiske Råd peger også på, om vi i Danmark laver ”ægte opsparing” - altså bruger fortjeneste fra de nuværende ressourcer, eksempelvis Nordsøolien og naturgassen, til at skabe nye ressourcer for fremtiden? En metode er eksempelvis ved ikke at tære for hurtigt på ressourcer som eksempelvis naturgas.

- En måde at udnytte naturgas-ressourcen optimalt er ved at sikre, at der både produceres el og varme i samme proces, det der kaldes kraftvarme. Derved bruges kun halvt så meget naturgas, siger Anders Jespersen.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109