23948sdkhjf

Klumme: Solen er kilde til fossil- og CO2-fri varmeforsyning

Solen er den største energiressource, der findes. I Danmark skinner solen i gennemsnit 1.800 timer om året, hvilket er på niveau med Paris og Wien, og strålerne leverer også energi, når det er koldt som nu. Derfor er solen oplagt som varmekilde i dansk energiforsyning.
Klumme af Anders Otte Jørgensen, formand Dansk Solvarme Forening

En ny solvarmehandlingsplan, der er udarbejdet af Dansk Solvarme Forening i samarbejde med en række faglige eksperter, viser, at solvarme har et enormt potentiale, både når det gælder individuel varmeforsyning i huse og varmeforsyningen i fjernvarmen.

Solvarmehandlingsplanen konkluderer, at solens stråler med en række investeringer kan stå for knap 15 % af det samlede varmeforbrug i bygninger i Danmark allerede i 2030. Det svarer til samlet 10 mio. m2 installerede solfangere på både individuelle huse og ved fjernvarmeværkerne. I alt vil det fortrænge 2.200.000 tons CO2 og skabe ca. 3.800 lokale arbejdspladser. Og i takt med at mulighederne for at lagre energien bliver bedre og bedre, er udsigten på den lange bane, at halvdelen af varmeforsyningen kan dækkes med solvarme. Anvendelse af solvarme og sæsonvarmelagring giver fleksibilitet i det samlede energisystem.

Undersøgelser viser, at der er et stort potentiale i Danmark, der kan give grøn vækst i form af øget eksport på 3-4 mia. kr. årligt, og at solvarme på investeringssiden er meget konkurrencedygtig i forhold til andre VE-teknologier. Derfor er det oplagt at satse på solvarme som energikilde i samspil med andre VE-teknologier.

Desværre er markedet for de individuelle solvarmeanlæg til huse stagneret de seneste år. Og et stort potentiale for energibesparelser bliver ikke udnyttet. Derfor forventer Dansk Solvarme Forening, at regeringen i den kommende energiaftale vil anerkende solvarmen som en energikilde med store potentialer i Danmark. Samt at regeringen i forbindelse med energiaftalen laver en sammenhængende strategi for, hvordan solvarme kommer mere ind i energiforsyningen, og får nedbrudt nogle af barriererne for yderlige udbredelse hos boligejere og virksomheder.

For eksempel kan kravene i det eksisterende bygningsreglement skærpes ved at kræve brug af vedvarende energi og solvarme til opvarmning, når eksisterende bygningsmasse renoveres – og specielt i forbindelse med renovering og udskiftning af kedler (el brugsvandbeholdere, gasfyr, oliefyr). Derudover kan der laves kvalitets- og produktsikringsordninger for solvarme på både produkt- og installatørsiden samt bevilliges midler til informationskampagner om solvarme og udvikles nye værktøjer til beregning af rentabilitet.

Solvarme er en fuldstændig driftsikker og gennemprøvet teknologi og dermed en af de lavt hængende frugter, hvor der kan høstes grøn vækst.

Læs meget mere om solvarmehandlingsplanen og solvarme http://www.altomsolvarme.dk/solvarmecent... .
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094