23948sdkhjf

Løsning måske på vej i 30 år lang konflikt ved Tange Sø og Tangeværket

Tangeværket kan i fremtiden blive museumsværk

En deadline for at finde en løsning på den 30 år lange konflikt om Tange Sø har længe luret forude, og nu har både Foreningen til Bevarelse af Tange Sø og Viborg Kommune nye forslag til, hvordan søen kan bevares, samtidig med at fiskene sikres gydepladser.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad er det nye toner fra Gudenaacentralen - i daglig tale Tangeværket - som nu kan stille både lystfiskerne og kommunerne langs Gudenåen tilfreds.

Begge forslag går på at dele vandet i Gudenåen.

Foreningen til bevarelse af Tange Sø foreslår, at halvdelen af vandet gives til to stryg, den anden halvdel går til søen og Tangeværket. Forslaget fra Viborg Kommune går ifølge Viborg Stifts Folkeblad på at give 70 procent af vandet til et åløb ved siden af søen og de sidste 30 til selve søen.

Ifølge formanden for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø, Jarl Gorridsen er det fusionen mellem Eniig og SydEnergi til selskabet Norlys, der som ny ejer har banet vejen for en løsning.

- Når vandmængden til turbinerne ikke længere er det springende punkt for at have en engageret ejer af søen, har foreningen udarbejdet en løsning, hvor alle - på nær søtømmerne - får deres ønsker opfyldt, siger Jarl Gorridsen til Viborg Stifts Folkeblad.

Formanden for bestyrelsen for Tangeværket Hanne Bech Olsen erkender overfor avisen, at Tangeværket vil få en form for museumsstatus, hvis værket skal indgå i en af de to nye løsninger.

- Det er ikke længere så væsentligt, at vi producerer strøm. Men vi synes, at det er vigtigt at bevare værket, dog med en langt mindre elproduktion end i dag. Bygningerne er fredede, og værket er en del af vores kulturhistorie, og det er vigtigt for os, at Energimuseet også forsat kan fortælle den lokale historie om produktion af strøm, siger Hanne Bech Olsen til Viborg Stifts Folkeblad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111