23948sdkhjf

Kommunal dødsliste efterlader forbrugerejede forbrændingsanlæg med millionregning

Efter et halvt års arbejde kunne KL torsdag offentliggøre listen over de affaldsenergianlæg, der vurderes at skulle lukke inden 2030.

De fem forbrugerejede affaldsforbrændingsselskaber er:

  •  Fjernvarme Horsens A/S
  • Sønderborg Kraftvarme A/S
  • Hammel Fjernvarme A.m.b.a
  • Aars Fjernvarme A.m.b.a.
  • Kraftvarmeværk Thisted I/S.

I alt brænder de 295.000 ton affald årligt. Det svarer til 7,7 procent af den samlede affalds-forbrændingskapacitet.

På listen findes tre ud af fem forbrugerejede affaldsforbrændingsanlæg.

- Analysen har ensidigt fokus på kommunernes økonomi og efterlader fjernvarmekunderne med enorme regninger. Advokatfirma vurderer, at der ikke er juridisk mandat til at lukke forbrugerejede anlæg, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra de tre lukningstruede og forbrugerejede selskaber Sønderborg Kraftvarme, Hammel Fjernvarme og Aars Fjernvarme. 

Glemt kunderne

Aftalepartierne har fra begyndelsen været opmærksomme på at kompensere kommunernes strandede omkostninger. Men har tilsyneladende glemt at tage højde for den ekstraregning, som nu sendes til fjernvarmekunderne, fremgår det af pressemeddelelsen.

- Vi frygter, at man på Christiansborg er blind for den regning, som vores kunder de kommende år må betale som følge af den politiske tvangslukning, siger Erik Wolff, direktør i Sønderborg Varme.

Erik Wolff er talsmand for de fem forbrugerejede forbrændingsanlæg i Horsens, Hammel, Aars, Thisted og Sønderborg. Heraf får kun værkerne i Horsens og Thisted lov til at overleve i KL’s plan.

Lukning sender millionregning til fjernvarmekunderne

Analysen, som ligger til grund for KL’s anbefalinger, fokuserer på at begrænse kommunernes strandede omkostninger.

Regnestykket tager dermed ikke højde for de forbrugerejede anlægs indtægtstab, påpeger parterne bag pressemeddelelsen.

- Gælden i de forbrugerejede anlæg er lavere end i de kommunale. Derfor kan det virke som en gratis omgang at lukke os. Men det er helt grotesk at straffe selskaberne for hurtige økonomiske afskrivninger, siger Jan Clement, direktør i Aars Fjernvarme.

De tre lukningstruede anlæg skal nu regne på, hvordan de billigst muligt kan erstatte affaldsforbrændingen med ny varmeproduktion. Men konsekvensen bliver en millionregning til fjernvarmekunderne.

Advokater: Intet juridisk mandat til tvangslukning

Advokatfirmaet Horten peger i et notat på, at KL intet juridisk mandat har til at lukke forbrugerejede anlæg.

- De forbrugerejede anlæg kan ikke lukkes ved et dekret, men kan reguleres efter miljømæssige hensyn. Det er uklart, hvordan anlæggenes miljøpåvirkning skal opgøres. En ekspropriation af de forbrugerejede anlæg vil blive mødt af krav om høje erstatninger, fremgår det af pressemeddelelsen.

Energistyrelsen skal nu tage stilling til detaljerne i KL’s udspil. Partierne bag affaldsaftalen skal herefter beslutte, hvorvidt dødslisten skal eksekveres.

- Vi forventer som minimum, at politikerne i tilfælde af en tvungen lukning sørger for at dække samtlige omkostninger for fjernvarmekunderne, siger Niels Haugaard, direktør i Hammel Fjernvarme.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066