23948sdkhjf

Aalborgs geotermi sendt i udbud: Vi kan ikke vente til 2022

Aalborg er i gang med en ambitiøs, grøn omstilling af varmeproduktionen og står på tærsklen til at træffe afgørende beslutninger om investeringer i fremtidens grønne teknologier.

Aalborg Forsyning udsendte i november udbudsmateriale til etablering af et 100 MW turn-key geotermianlæg i Aalborg.

Udbudsprocessen vil resultere i præcise priser for Aalborgs varmeforbrugere.

Dog har Aalborg Forsyning en forventning om, at geotermi med de nuværende rammevilkår ikke er økonomisk konkurrencedygtig med andre og mindre effektive teknologier. Derfor er der brug for afklaring om de fremtidige rammevilkår hurtigt, så der kan træffes de nødvendige investeringsbeslutninger.

- I Aalborg vil vi gerne være med til at fremme det uudnyttede potentiale, geotermi har i Danmark. Men vi er også nødt til at have med i vores overvejelser, at varmeprisen skal være rimelig for vores varmekunder. Vi har tidligere meddelt Klima-, Energi- og Forsyningsministeren, at vores klare forventning er, at der er brug for støtte til at løbe geotermi i gang, hvis vi vil satse på geotermisk varme i Danmark. Finansloven lægger op til, at der går to år, før vi kan forvente en afklaring. Vi har brug for klarhed allerede næste år, siger direktør i Aalborg Forsyning, Søren Gais Kjeldsen og tilføjer: 

- Vi kan ikke vente til 2022, hvis geotermisk varme skal være en del af fremtiden i Danmark.

Konstruktivt på banen

Omstillingen af varmeproduktionen i Aalborg er allerede langt i den konkrete planlægning af alternativer til den kulfyrede Blok 3 på Nordjyllandsværket. Fremtidens varmeproduktion i Aalborg skal baseres på et mix af grønne teknologier, herunder fx varmepumper, varmelagre og - forhåbentligt - geotermi.

Aalborg Forsyning er positiv overfor, at der med Finansloven nu signaleres politisk vilje til, at geotermi skal være en del af fremtidens varmeproduktion i Danmark.

- Det er meget glædeligt, at der nu er konkret og tydeligt fokus på geotermi. Nu vil vi melde os positivt og konstruktivt på banen i det kommende arbejde om rammerne for geotermi. I den forbindelse er det afgørende, at vi kan få hurtig klarhed over, hvad vi skal forvente. De kommende seks måneder bliver helt afgørende, siger bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning, Lasse Olsen.

Aalborg Forsyning modtager endeligt, kontraktligt tilbud fra en mulig leverandør af geotermianlægget i februar 2021. 

Fakta om udbudt turnkey-anlæg

Årlig varmeproduktion: 550.000 MWh pr. år svarende til ca. 20 % af Aalborgs varmeforbrug, det vil sige 25.000-30.000 husstande.

Varmekapacitet: ca. 100 MW fordelt på 7-10 sites.

Planlagt etablering: 2023-2029.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08