23948sdkhjf

Europæisk solcelle-industri presses af Kina

I 2011 blev der installeret flere solceller end nogensinde før. Alligevel kæmper europæiske solcelle-producenter for at holde skuden på ret køl.
Paradoksalt nok har det skoldhede solcelle-marked givet problemer for de europæiske producenter. Det skyldes dels, at de kinesiske konkurrenter stormer frem godt hjulpet på vej af statsstøtte og dels, at markedsudviklingen mildest talt er uforudsigelig. Det skriver Ingeniøren.

- De europæiske producenter står over for en svær tid, og det er meget sandsynligt, at vi vil se en række af dem lukke i de kommende år. Mange af dem opererer allerede med underskud, siger Sam Wilkinson, analytiker hos IMS Research, til Ingeniøren.

Rekord-mange solceller i 2011
Producenterne oplever blandt andet et heftigt prispres, hvilket har betydet, at priserne på blot tre år er blevet halveret. Det skyldes til dels, at kinesiske producenter i stor grad har indtaget de europæiske markeder. Modsat de europæiske konkurrenter er kineserne dog i høj grad hjulpet på vej af statsstøtte i form af lukrative lån, gratis jord til fabrikker eller direkte økonomiske tilskud til produktionen.

I Europa er støtten imidlertid skruet anderledes sammen – her er det solcelleejerne, der støttes via en fast afregningspris pr. KWh. Den model har imidlertid også ramt producenterne, for de europæiske regeringer skruer op og ned for tilskuddet for at få kontrol over markedet. Det betyder imidlertid, at der installeres mange solcelleanlæg i tider med høje tilskud, og næsten ingen når tilskuddet sættes ned, og det har gjort det ekstrem vanskeligt for producenterne at forudse markedet.

De senest offentliggjorte tal for installation af solceller er fra 2010, og de viser, at der det år blev installeret hele 18 GW solceller på verdensplan. Det tal ventes i 2011 at være steget til mere end 20 GW.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11