23948sdkhjf

Forsyning Helsingør sætter nye forsinkelsesbassiner og en fire-punkts-plan ind

For at reducere overløb til naturen opprioriteres og fremrykkes investeringer

Tidligere på året besluttede Forsyning Helsingør at fremrykke renoveringen af Sydkystens Renseanlæg med byggeriopstart i 2021 i stedet for et år senere. 

Årsagen var at man ønskede at undgå at lede mere urenset spildevand ud i Øresund end højest nødvendigt. 

Beslutningen kom efter en periode, hvor blandt andet Hofor var rendt ind i en veritabel shitstorm, da det kom frem at selskabet ledte urenset spildevand ud i Øresund. 

Bestyrelsen i Forsyning Helsingør har nu besluttet, at det ikke er nok blot at fremskynde renoveringen af Sydkystens Renseanlæg. Der skal i stedet iværksættes en helt særlig indsats for at reducere overløb – og for at styrke samarbejdet med Helsingør Kommune. 

- Vi skal reducere overløbene for at beskytte Øresund og sikre badevandskvaliteten. Derfor har en samlet bestyrelse drøftet tiltag, der løfter indsatsen her og nu, og som også har det lange perspektiv med. For med klimaforandringerne og udbygningsplanerne i kommunen kommer der yderligere pres på vores kloaknet, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Forsyning Helsingør har derfor udarbejdet en fire-punkts-plan for reducerede overløb.

Opprioritering og fremrykning af investeringer

Som det første punkt i planen har Forsyning Helsingør valgt at opprioritere og fremrykke investeringer, der kan bidrage til reduktionen af overløb. 

Derfor fremrykkes etableringen af to lukkede forsinkelsesbassiner i Espergærde - og muligvis et i Ålsgårde - som giver større kapacitet i spildevandssystemet og dermed færre overløb. 

I forbindelse med opgaven etableres to lukkede forsinkelsesbassiner ved Hornbækvej. Samtidig opdimensioneres en 400 meter lang kloakledning langs Hornbækvej.

I Espergærde vil de to bassiner, der betjener omkring halvdelen af Espergærdes boliger, reducere antallet af overløb med op til 30 procent.

Det andet punkt i planen er udarbejdelsen af en helhedsplan for klimatilpasning i Espergærde. 

Den skal være med til at opgradere afløbssystemet til at kunne minere overløb til Munkesøvandløbet, Søbækrenden og Øresund og samtidig tage højde for de stigende regnmængder og de nye boliger, som er på vej.

Anbefalinger til Helsingør Kommune

Tredje punkt på dagsordenen er at levere anbefalinger til Helsingør Kommunes kommende spildevandsplan. 

- Vi anbefaler, at kommunen i den kommende Spildevandsplan blandt andet vælger separatkloakering som den foretrukne strategi, fordi vi langt bedre kan forebygge overløb og passe på badevandet, hvis regnvand og spildevand løber i hver sit system, siger Jens Bartram.

På den lange bane vil separatkloakering altså give den bedste forsyningssikkerhed, da spildevandet kan håndteres målrettet i sit eget system og regnvandet kan håndteres på flere forskellige måder og udnyttes rekreativt på terræn.

Jens Bartram forklarer hvorfor,  at det er væsentligt for Forsyning Helsingør at få kommunen med ombord.

- Det er vigtigt at forstå, at Forsyning Helsingør ikke kan løse det her problem alene. Det skal være i samarbejde med kommunen, for med den økonomiske regulering, der er på spildevandsområdet i dag, så kan vi ikke få finansieret vores store investeringer ved mindre, de kan relateres direkte til krav i Helsingør Kommunes spildevandsplan, siger Jens Bartram.

Sidste punkt i planen involverer også kommunen. Det handler nemlig om information og viden om overløb og badevand. 

Der er nemlig vigtigt, at adgangen til oplysninger om badevandskvalitet og overløb er opdateret og tilgængeligt, så borgerne sikres adgang til viden og information.

Forsyning Helsingør samarbejder på det punkt allerede med med Helsingør Kommune.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078