23948sdkhjf

Regeringen: Bioethanol for dyrt

Regeringen dropper nu planerne om den helt store danske produktion af bioethanol. Det er for dyrt, lyder det.
Inden valget var planen for dansk produktion af bioethanol klar: To store ethanolfabikker skulle producere 120 mio. liter ethanol om året og skabe grundlag for eksport af grøn teknologi og viden. Sådan lød det fra både Socialdemokraterne og SF, skriver Jyllandsposten.

Men nu har piben fået en anden lyd: Produktion af andengenerations-bioethanol er for dyrt, lyder det klokkeklart fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard i forbindelse med et interview i Jyllandsposten.

Læs: Vind, biogas & 5.500 nye arbejdspladser

Bioethanol skal ikke sikre omstilling
I fredags offentliggjorde regeringen sit energiudspil, der skal være med til at udstikke retningslinierne for de kommende års energipolitik. Målet er at øge Danmarks produktion og anvendelse af vedvarende energi så hurtigt som muligt – en omstillingsproces bioethanol således ikke er en del af.

- Produktion af andengenerations-bioethanol er simpelthen for dyrt. Vi ønsker, at Danmarks energiforbrug hurtigt skal omstilles og gøres mere grønt. Med det ambitionsniveau er vi nødt til at prioritere benhårdt og vurdere, hvor pengene bruges bedst. I den situation har vi ikke råd til at putte store summer i bioethanolanlæg, siger klima-,energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R).

Danmark blandt verdens førende
Danmark så ellers ud til at have gode forudsætninger for at blive verdens førende på området. Novozymes og Danisco er i front når det gælder produktion enzymer til bioethanolproduktion, mens Dong Energy i Kalundborg råder over verdens største anlæg til produktion af anden-generations-bioethanol, Inbicon. Dong har endvidere søgt EU om støtte til opførelsen af et fuldskala-anlæg i Holstebro.

- Det svækker vores chance for at få støtte fra EU, at regeringen i energiudspillet slet ikke viser interesse for at satse på denne teknologi. På forsøgsanlægget har vi allerede vist, at teknologien virker, men produktionsomkostningerne er stadig på et niveau, hvor et fuldskalaanlæg forudsætter støtte fra både EU og den danske stat, siger koncerndirektør Thomas Dalsgaard, Dong Energy.

Og han er ikke den eneste der er skuffet over regeringens udspil.

- Størstedelen af teknologien til produktion af andengenerations-bioethanol er udviklet i Danmark. Vi er lige nu ledende på dette område, men den førerposition mister vi hurtigt, hvis politikerne fortsætter med at tøve. Hvis det virkelig skal vokse til noget stort, er det vigtigt, at vi har mindst ét stort, dansk fuldskalaanlæg, så vi kan invitere verden til Danmark for at vise, hvad vi kan, siger kommunikationschef Anders Kristoffersen, Novozymes.

Læs: Reaktioner på regeringen energiudspil
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142