23948sdkhjf

Danske elselskaber tvinges til salg af transmissionsnet

EU direktiv tvinger de regionale elselskaber til at sælge deres transmissionsnet. Energinet.dk er klar til at lægge 5,7 milliarder på bordet.
45 danske elselskaber kan se frem til en ekstra polstring af bankbogen, skriver Ingeniøren. De står foran at sælge deres regionale selskaber for 5,7 milliarder kroner.

Køberen, statens energiselskab Energinet.dk, vil låne beløbet i Nationalbanken. Går handlen igennem, vil Energinet.dk eje hele det overordnede elnet herhjemme. I forvejen ejer Energinet.dk højspændingsnettet. De regionale net omfatter i alt ca. 2.800 km luftledninger, 525 km. jordkabler og 100 transformerstationer.

Milliardhandlen er en konsekvens af EU-lovgivning. Den forbyder, at selskaber, som producerer strøm eller handler med det, ejer transmissionsnettet. Det tvinger de 45 elselskaber, som alle sælger strøm, til at skille sig af med deres regionale net. Ifølge loven kan køberen kun være staten.

Samlet pris kan betyde billigere el
Den samlede pris på 5,7 milliarder kroner er et indikativt bud. Ifølge Elforsyningsloven skal Energinet.dk nemlig ikke betale mere for transmissionsnettene, end hvad der skulle betales ved ekspropriation.

Energinet.dk's direktør Peder Ø. Andreasen øjner økonomiske gevinster ved at lægge de regionale net sammen med højspændingsnettet.

- Vi kan ved samlet drift skabe en række økonomiske drifts- og anlægsmæssige synergier. Det vil komme såvel forbrugerne som den danske energisektor til gode, mener han.

Skeptisk brancheorganisation
Direktør Lars Aagaard fra elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, er noget mere skeptisk over for handlen.

- Vi har ikke selv presset på for at forandre vilkårene for den regionale el-infrastruktur, men vi må acceptere, at såvel national som EU-lovgivning skal følges. Vi vil nu bruge den kommende tid på at analysere det modtagne bud, idet det indgår som en blandt flere muligheder for at leve op til ny EU-lovgivning, siger han.

Dog nævner Lars Aagaard ikke, hvilke andre muligheder der er tale om.

Et års forhandlinger i vente
Foreløbig er de 5,7 milliarder kroner Energinet.dk's bud. Nu skal det statslige selskab gennemgå de ti selskaber med en tættekam, både teknisk, finansielt og juridisk. Derefter følger en runde med afsluttende forhandlinger.

Såfremt de 45 ejere bag de ti regionale net bliver enige med Energinet.dk, ventes handlen at kunne gennemføres inden sommeren 2012 med virkning fra 1. januar 2012.

De regionale eltransmissionsnet spiller en vigtig rolle i forhold til at kunne håndtere de markant større mængder vindkraft i Danmark i fremtiden og dermed sikre den grønne omstilling af energisektoren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109