Rambøll køber polsk energirådgiver
Der skal skabes 10-15.000 MW ny kapacitet og investeres 340 mia. kr. til udviklingen af den polske energisektor i de kommende år. Rambøll vil med på bølgen og investerer i polsk energirådgiver.
Satsningen på Polen ligger iflg. Thomas Rand, direktør for Rambøll Energi, lige for.
- Danmark har en helt unik viden på området for miljø- og energiteknologier, der er bygget op over de sidste 20 år, og som er helt oplagt at bringe i spil i Polen. EU's miljøkrav og det faktum, at 80 procent af energiproduktionsapparatet i Polen er mere end 30 år gammelt, betyder, at Polen frem mod 2016 skal lukke ned for faciliteter svarende til 7.000 MW. Samtidig er energibehovet i Polen frem til 2020 stigende, i modsætning til de fleste andre steder i Europa. Det giver et umådeligt pres på at skabe 10.000 -15.000 MW ny kapacitet, så energibehovet kan dækkes – og helst af bæredygtig energiproduktion. Det betyder, at der bliver meget stor efterspørgsel efter kompetencer inden for fx biomasse. Så det er her, vi starter med at sætte ind.
Fornyelse af energiproduktionen
Polen er på vej mod en forgrønnelse af sin energiproduktion. Iflg. de polske energimål skal 15,5 procent af energiforbruget i 2030 dækkes af vedvarende energikilder. I dag er andelen ca. 5 procent. Samtidig står halvdelen af al energiproduktion i Polen for at skulle revurderes.
Prognoser viser, at der i Polen i de næste 10 år vil blive investeret op til 850 mia. kr. i energi, industri, minedrift og transport. Heraf vil ca. 340 mia. kr. gå til udvikling af energibranchen og infrastrukturen.
Det giver meget væsentlige markedsmuligheder for danske rådgivere, der kan hjælpe med at gennemføre den omstilling af energiproduktionen, der skal gøre Polen i stand til at dække sit stigende energiforbrug.
En profil der passer
EPPL er med en kundekreds bestående af internationale virksomheder med aktiviteter i Polen og polske offentlige myndigheder en god platform for at løse de mange opgaver, der vil opstå på energiområdet inden for de næste ti år. Og nærheden til Danmark gør det oplagt at bringe de danske ekspertkompetencer med ind i løsningen.
- Polen har hele tiden været en del af vores ekspansionsstrategi, siger Thomas Rand.
- At vi valgte EPPL som første step inden for energiområdet i Polen beror på, at vi tidligere har løst opgaver sammen med dem, og kender de medarbejdere og kompetencer, de har. Samtidig har EPPL en Code of Conduct og en række etiske regler, der matcher vores krav, og et internationalt mindset, der gør virksomheden til et rigtig godt match for Rambøll.
Rambøll overtager EPPL fra Dong Energy A/S.