Byggeri Elektronik Energi Fødevare Fødevare SE Metal COM Metal Metal NO Metal SE Detail Træ/Møbler Overblik  
 

Typegodkendelse på vej til husstandsmølle fra Zeteco

- Af Maria Berg Badstue Pedersen

Hos Zeteco Energy i Midtjylland afventer man typegodkendelsen af sin dansk/skandinavisk-producerede 6 kW-husstandsmølle, der allerede inden godkendelsen er en sællert.

Da man i sin tid slog sig på husstandsvindmøller hos Zeteco Energy i Ikast, valgte man at profilere sig med en kinesisk produceret vindmølle, men der skulle ikke gå ret lang tid, før adm. direktør Jeff Lauritzen erfarede, at det var en decideret dårlig idé.

Men der er ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget.

Så da den kinesiske vindmølle viste svaghedstegn i dansk blæst – den smed vingerne ved mere end 7 meter i sekundet – så betød det startskuddet til Zetecos helt eget husstandsvindmølleeventyr.

Godkendelse & eget vingedesign
Det var i december 2009, at Zeteco Energy tog beslutningen om at føje vindenergi på listen over kompetencer. Det valgte man at gøre ved at importere en husstandsvindmølle fra Kina. Allerede i maj 2010 satte man de første møller op, og i august samme år kunne man så registrere en brist ved den kinesiske mølle.

- Og så var gode råd jo dyre, men vi troede på projektet og kastede os derfor ud i at producere en mølle selv – med udelukkende skandinaviske komponenter. Og det er så vores 6 kW-mølle vi afventer godkendelse på i dag, fortæller Jeff Lauritzen.

Møllen er af upwind-typen med 3 vinger, gearkasse og asynkron generator.

Læs også: Solcelle- og vindmølleproducent konkurs

- Vi har selv stået for designet af møllen, som vi har baseret på de sunde dele af kina-møllen. Derfor ligner tårnet da også den kinesiske mølles, mens vingerne er af eget design. De er kendetegnede ved at have en bremse i snuden og at være med dansk styring, forklarer Jeff Lauritzen.

Vingerne er designet i samarbejde med eksperter fra Risø DTU, og de produceres hos Olsen Wings i Odder.

Danske komponenter en mærkesag
At vingerne produceres i Odder er ikke et tilfælde. Zeteco Energy har nemlig gjort en dyd ud af overvejende at anvende danske og skandinaviske komponenter.

- Vi får produceret de forskellige komponenter hos underleverandører rundt om i Skandinavien, og samler så selv møllerne her på fabrikken, fortæller Jeff Lauritzen, der understreger, at det ikke har været uden besvær at fremstille en husstandsmølle.

Læs også: Håbet rinder ud for Zeteco

- Vi ville jo have de helt rigtige komponenter og måtte derfor gennemføre en række tests for at finde det rette gear, den rette generator og de rette ståldele. Men det er lykkedes og i dag står vi med en 6 kW mølle og en 25 kW mølle.

6 kW-møllen forventes at være godkendt inden for 3 uger, mens 25 kW-møllen går i test 1. november og i de kommende seks måneder.

Sol & vind deler omsætningen
Hos Zeteco har man hidtil gjort sig bemærket inden for solenergi, der nu må dele opmærksomheden med vindenergien. Og selvom møllerne ikke er typegodkendt endnu, er der alligevel gang i salget af møllerne.

- Vores ordrebeholdning er i øjeblikket på mere end 100 møller, inklusive 40 stk. af vores tyske mølle Easywind. Derudover kan jeg med sikkerhed nævne 30 bestillinger på vores egne 6 kW og mere end 15 af vores 25 kW-mølle, fortæller Mogens Nielsen, salgschef hos Zeteco.

Omsætningsmæssigt fylder møllerne dog ikke meget, hvis man ser man på regnskabet med danske briller.

- Omsætningen fordeler sig med 80% solceller og 20% vindenergi, hvis vi udelukkende ser på interessen fra det danske marked, siger Mogens Nielsen og slutter:

- Men tager vi udlandet med, så er det nok mere 50/50, hvis ikke mere til vindsiden.

Kommentarer

Lars Jonsson
Typegodkendelsen er siden artiklen blev skrevet, kommet i hus, og Zeteco's 6 kW husstandsvindmølle har således været typegodkendt siden d. 18. november. Læs mere i artiklen 6 kW Zeteco husstandsvindmølle typegodkendt

Skriv kommentar
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 8.021 abonnenter.
Se det seneste nyhedsbrev.
Følg os via:

Vattenfall sprænger vindmøllefundamenter væk

22. september 2014 09:11

Energiselskabet er i fuld gang med at erstatte 35 gamle møller med 22 nye i Klim Fjordholme-vindmølleparken i Nordvestjylland. De gamle møller er taget ned, og nu er det de gamle fundamenter, der står for skud.

Urimeligt store forskelle i varmudgifter hos barmarksværkerne

19. september 2014 08:38

Frit brændselsvalg har betydet markant mindre varmepriser hos 35 udvalgte barmarksværker. De resterende 45 små værker bør få samme mulighed for at reducere varmepriserne, lyder det fra Dansk Fjernvarme og flere politiske partier.

Geotermi i Danmark runder 30 år

19. september 2014 08:48

Den 19. september 2014 er en helt særlig dag for geotermien i Danmark. Det er nemlig 30 år siden den officielle indvielse af det geotermiske anlæg i Thisted. Og geotermi rummer stadig et stort potentiale.Se alleMedlemmernes egne nyheder

E­nergiauk­tion.dk fremmer konkurrencen på elmarkedet - til gavn for virksomhederne

22. september 2014 10:40
Energiauktion.dk

Mindre og mellemstore virksomheder og landbrug kan nu skyde genvej til en lav elpris. Flere el leverandører byder på E­nergiauk­tion.dk og det fremmer k ...

Beskyt dit produkt mod rust og fugtskader

22. september 2014 10:03
Olitec Packaging Solutions A/S

Olitec Packaging Solutions anbefaler Kindry® og Cargosorb® absorbenter, for at forhindre fugtskader på dit produkt, både ved opmagasinering og under transport

Apparatdesign og boxbuild / apparatmontage

22. september 2014 10:09
JJ Mechatronic A/S

Vi tilbyder flere års erfaring indenfor ap­parat­konstruk­tion og produktion, der kombineret med kompetancer indenfor EMC, tæthedsgrader, vib­ration/s­hock, køling m.v. sikrer en optimal løsning.

Drift­sikker­hed?! - Luftdrevne, dobbelte membranpumper

22. september 2014 09:47
VERDER A/S

Ver­derair-­serien består af dobbelte luftdrevne membranpumper i en avanceret konstruktion.

Video præsentation af Fibox nye vægskab serie ARCA

22. september 2014 09:30
Fibox A/S

Se vores nye fantastiske ARCA vægskab - 100 % korrosionsfri Polycarbonat til de krævende miljøer. Let at bearbejde, nem at montere, moderne og robust design. Yder den bedste beskyttelse.

CERTEX deltager på WindEnergy Hamburg 2014

22. september 2014 09:37
CERTEX A/S

Besøg CERTEX ved premieren i Hamborg - større og mere global og innovativ end nogensinde før!