23948sdkhjf

Aalborg CSP leverer solenergianlæg til Thisted Varmeforsyning

Aalborg CSP træder ind som aktør på det danske marked med en leverance af et CSP-anlæg til produktion af fjernvarme til Thisted Varmeforsyning.
En af markedets førerende leverandører af solteknologi, Aalborg CSP, ser et enormt potentiale i solenergien til produktion af miljørigtig fjernvarme, og træder nu ind som aktør på det danske marked med leverance af concentrated solar power (CSP) teknologi til fjernvarmeværker.

Aalborg virksomheden har tidligere leveret komponenter til nogle verdens største solanlæg af CSP typen, der på et globalt plan dækker 1.500.000m2 – ca. ni gange af hvad der på nuværende tidspunkt er anlagt af solteknologi til produktionen af fjernvarme i Danmark.

Thisted Varmeforsyning - nu med CSP
Aalborg CSP anlægger i samarbejde med Thisted Varmeforsyning, det første CSP-anlæg til produktion af fjernvarme i Danmark.

Thisted Varmeforsyning har gennem tiderne været anerkendt som pioner for deres arbejde med vedvarende energi indenfor fjernvarmeindustrien både i Danmark og internationalt. CSP solanlægget er planlagt til at gå i kommerciel drift i begyndelsen af 2012 og skal levere grøn fjernvarme til forbrugerne i Thisted.

Et 5MW CSP-anlæg kan producere nok fjernvarme til at dække det årlige behov for ca. 340 husstande, og samtidig gøre det på ca. 10.000m2 mindre end de traditionelle solanlæg .

Serier af spejlbelagte parabolske trug
Udgangspunktet for teknologien skal findes i princippet om, at når solens stråler rammer en flade er der et direkte varmeindfald, men hvis strålerne reflekteres videre til et brændpunkt, opnås en koncentration af energien, og dermed en betydelig bedre udnyttelse af solens stråler.

CSP systemet, til produktionen af CO2 fri fjernvarme, består af serier af spejlbelagte parabolske trug, der koncentrerer solens stråler ind på et rør i trugets brændpunkt. Solenergien opvarmer vandet, der pumpes igennem rørene op til den efterspurgte temperatur (f.eks. 80-95 °C) og lederes direkte eller indirekte videre ud til forbrugerne.

De parabolske trug installeres med en speciel sun tracking teknologi, hvor en computer kalkulerer og justerer trugene, så de modtager solens direkte indstråling igennem hele dagen.

Fordelen ved dette er, at teknologien kan levere højere konstante temperaturer og samtidig kræver langt mindre plads end de traditionelle stationære solanlæg. Man imødekommer derigennem de hensyn til både natur og naboer, der har været debatteret i forbindelse med anlæggelsen af solanlæg i Danmark.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078