23948sdkhjf

Landbruget til kamp om energimilliarder til biogas

Når der skal forhandles et nyt energiforlig på plads inden nytår, vil landbruget kræve, at støtten til biogas hæves med over 50 %
Inden nytår skal der skabes flertal i folketinget for en ny energiaftale. Milliardindtægterne fra PSO-afgifterne skal fordeles, og kampen om at bringe sig i stilling til de mange penge er dermed skudt i gang, skriver Jyllands Posten.

Da et politisk flertal for nyligt accepterede, at Dong Energy skulle have 1,05 kr. for hver kWh vindmøllestrøm, der sendes i land fra den kommende havvindmøllepark ved Anholt, meldte Claus Søgaard-Richter, direktør i Landbrug & Fødevarer, sig på banen og kritiserede folketinget for at fråse med el-kundernes penge.

Ikke desto mindre forlanger Claus Søgaard-Richter nu, at tilskuddet til strøm fra biogas hæves med 53 % til 1,15 kr. pr. kWh. Dette står i forhold til, at 1 kWh strøm i øjeblikket kan købes for under 0,35 kr. på den nordiske elbørs Nord Pool.

Fremtidsinvestering eller mel til egen kage?
- Biogas er vejen til mere økologi og grøn energi, og ved at omlægge til denne produktionsform vil man nedbringe udslippet af drivhusgasser betydeligt. Der er med andre ord masser af gode grunde til at investere i dette område, siger Uffe Bie, formand for Landbrug & Fødevarer Økologi.

Claus Søgaard-Richter har pointeret overfor folketinget, at når man køber vedvarende energi, er man overfor forbrugerne forpligtiget til at sikre den lavest mulige pris. Dermed kan det let klinge hult, når Landbrug & Fødevarer forlanger en højere pris for biogas, end de har kritiseret folketinget for at betale for havmøllestrøm.

Det kan ikke benægtes, at vejen frem for vedvarende energi er en bred indsats på flere energifronter, men spørgsmålet er, om Uffe Bie har ret i, at de nuværende 0,78 kr. i tilskud pr. kWh er alt for lidt.

Høje bølger mellem Dansk Energi og landbruget
Under alle omstændigheder har landbrugets krav om højere støtte til biogas også fået Dansk Energi op på mærkerne. Herfra lyder beskyldninger om hykleri, når landbruget på den ene side råber op om dårligt købmandskab og samtidig efterlyser langt højere støtte til biogas.

Hvor støttemilliarderne ender med at falde, kan kun tiden vise. Meget i regeringens, folketingets og eksperternes udmeldinger tyder dog på, at vindenergien vil få en større rolle end biogassen i fremtidssikringen af den vedvarende energi frem mod 2020.

På indeværende tidspunkt tegner vindenergi sig for 32 % af elproduktionen, mens biogas i 2010 tegnede sig for 3 % af den vedvarende energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127