23948sdkhjf

50 procent vindkraft i 2020 for kun 600 mio. om året?

Måske er det muligt at nå regeringens plan om 50 procent vindkraft i 2020 for en fjerdedel af den beregnede pris. Løsningen kan være et statsligt selskab.
Ingeniøren skriver, at Hans Henrik Lindboe, civilingeniør og partner i Ea Energianalyse har regnet sig frem til, at der kan være adskillige milliarder at spare på udbygningen på vindkraftområdet. Hans løsning er at oprette et statsligt selskab, der kan tage konkurrencen op med de private udbydere.

- For at sikre en lavere pris, kunne staten oprette et nonprofit-selskab a la Sund og Bælt, som går ind og `byder med´ på fremtidige mølleparker og dermed sikrer en fair konkurrence og lavere priser, siger han til Ingeniøren.

Forbrugeren må betale prisen
I sidste ende vil kWh prisen reflektere omkostningerne ved etableringen af det store vindkrafttiltag. Dette bringer Hans Henrik Lindboe til at påpege, at det er nødvendigt at gøre noget for at reducere etableringsomkostningerne.

Lindboe fremhæver, at den højere pris skyldes manglende konkurrence på området og krav om højere afkast tilsvarende, hvad selskaberne opnår på havmøllebyggerierne. I stedet mener han, at et offentligt selskab vil kunne angive et prisloft og sikre, at der etableres det antal parker, der kræves.

Dog fremhæver han også, at det naturligvis er vigtigt, at et sådant offentligt selskab skal arbejde efter offentliggjorte regler om eksempelvis afkast og forrentning. Ligeledes kan møllerne udbydes i mindre projekter, der også tillader mindre investorer at byde med ind.

50 procent vindkraft kan let opnås
Hans Henrik Lindbo hævder, at det let kan lade sig gøre at opnå 50 procent vindkraft i 2020 gennem en kombination af havvind, kystmøller og landvindmøller.

Primus motor skal være kystmøllerne ifølge hans beregninger. Disse skal give næsten halvdelen af den ekstra kraft med 1.000 MW fordelt ud over hele landet.

Offshore vindkraft skal i Lindbos model tegne sig for 600 MW på Kriegers Flak mellem Sverige og Danmark, mens kraft fra landvindmøller skal øges med omkring 50 MW årligt gennem udbygning såvel som udskiftning til større møller.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094