23948sdkhjf

Uden koordinering fordyres europæisk havmølleeventyr

Udbygningsplanerne for havmølleparker i Europa skal koordineres. Hvis ikke risikerer man at betale overpris.
I de kommende 10 år kaster Europa sig ud i et veritabelt havmølleeventyr. Men man risikerer at betale overpris for havmølleparkerne, hvis ikke indsatsen koordineres, lyder det fra adm. Direktør i European Wind Energy Association (EWEA), Christian Kjær.

- Det er klart, at vil landene udbygge det hele i løbet af to år, bliver regningen unødvendig høj. Udbyder man derimod parkerne på forskellige tidspunkter, vil man få priserne meget længere ned. Der er helt klart brug for at få koordineret tingene og få et større europæiske perspektiv på udbygningstakten, siger Christian Kjær.

Koordination er dog ikke den eneste udfordring for EU-landene.

Nye elforbindelser & fri handel
Sideløbende med det koordinerede byggeri af havmølleparker skal der etableres nye elforbindelser landene imellem. Det skal sikre fri handel af vindmøllestrøm over grænserne.

Udebliver de nye elforbindelser vil en konsekvens være kunstigt høje elpriser og dårlig udnyttelse af den grønne strøm, advarer Christian Kjær.

Klare politiske signaler
Hvis det grønne eventyr skal have nogen fremtid efter 2020, så kræves der klare politiske signaler. Uvished er nemlig gift for de private investeringer i grøn energi.

- Hvis man ikke ved, hvad der sker efter 2020, vil der sidde nogle banker og investorer og sige til projektmagere, mølleproducenter og underleverandører: Vi kan altså ikke give jer finansiering, hvis der ikke er rimelig sikkerhed for, at I kan benytte forretningen efter 2020, understreger Christian Kjær.

For øjeblikket råder EU-landene over en havmøllekapacitet på 2.900 MW. Det estimeres og forventes, at man i 2020 runder de 40.000 MW.
Læs mere om: EWEA
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205