23948sdkhjf

OK runder 10 år og 3.000 varmepumper

Energiselskabet OK kan i år fejre 10-års jubilæum med varmepumper.

OK monterede sin første varmepumpe, som var en jordvarmeløsning i 2009. Siden er det går slag i slag. I alt er det blevet til mere end 3000 varmepumper over årene.

- Vi kunne se, at opvarmningsformerne begyndte at trække i en mere miljøvenlig retning, og vi havde en formodning om, at varmepumper kunne blive en god erstatning for olie- eller gasfyr. Det blev interessant for en stor del af vores kundegruppe – dem der bor i områder uden kollektiv forsyning, siger Klaus Kjær, markedschef for energiteknik i OK.

Fra jord til luft-til-vand
OK startede som nævnt med en jordvarmeløsning men fik hurtigt målrettet salgt til luft-vand varmepumper.

Udviklingen på netop den type varmepumper har også været den mest markante i forretningen.

- Fremgangen, vi har oplevet på luft-vand varmepumper, skyldes dels, at installationen er nemmere end jordvarme, dels at det er en mere overskuelig økonomisk løsning. Efterhånden er effektiviteten tæt på at være den samme som på jordvarmeanlæg, siger Klaus Kjær.

Tilgængeligt for flere
Der er flere årsager til, at OK har oplevet en god vækst på salget af varmepumper til private.

Klaus Kjær peger blandt andet på udviklingen af finansieringsløsningerne.

I dag kan kunderne betale kontant, optage lån, lease eller betale for deres forbrug af varme gennem OK Nærvarme. Sidstnævnte blev til med politisk opbakning fra daværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og støtte fra Energistyrelsen.

- OK Nærvarme fik hurtigt medvind. Det er en løsning, hvor man ikke betaler for selve varmepumpen og driften, men i stedet et månedligt acontobeløb, som dækker abonnement og forbrug af kWh, siger Klaus Kjær og fortsætter:

- Det har været med til at gøre varmepumpen som opvarmningsform tilgængelig for flere og åbnet markedet yderligere for os. Mange har måske overvejet at skifte til en varmepumpe, men har været lidt betænkelige ved det tekniske. Når de vælger en all-inclusive løsning, som OK Nærvarme er, kan de feje den bekymring af vejen, fordi konceptet indbefatter, at OK har ansvaret for alt det tekniske, inklusiv drift, og det tror jeg, tiltaler mange.

Både privat og erhverv
Virksomheden begyndte med salg til private, men i 2014 gik OK ind på markedet for varmepumper til erhverv. Både med standardiserede løsninger og løsninger, der kræver større teknisk udvikling og er mere specifikke.

Det danske energiselskab har også lavet løsninger til bestemte behov.

- Vi har leveret skræddersyede løsninger til fjernvarmeselskaber, som har haft behov for at levere midlertidig varme til en bestemt bygning eller ejendom, hvor man ikke kender det fulde forsyningsomfang og derfor venter med at føre fjernvarmerør dertil, siger Klaus Kjær.

Med støtte fra Energistyrelsen har OK også fået mulighed for at udvikle konceptet OK Nærvarme til erhverv, og i august blev de første varmepumper sat op i det regi.

Fremtiden er lovende
OK har styrket sit setup, blandt andet med købet af Lygas A/S, som udfører serviceopgaver på fyr og varmepumper.

- Opkøbet er et led i at sikre den service, som vi i OK sætter højt i forhold til vores kunder. På den måde er vi gearet til fremtiden, siger Klaus Kjær.

I fremtiden skal OK også have fokus på nye segmenter, der kan aftage selskabets varmepumper. Det være sig private eller erhverv.

- For os ser vi et stort potentiale i privatmarkedet/boligmarkedet uden for kollektiv forsyningsområde. I forhold til erhvervsmarkedet er der flere segmenter, som er interessante, men af markedsmæssige årsager, ønsker vi ikke at oplyse, hvilke erhvervsområder, vi kigger ind i. Dog er fremstillingsindustrien ikke interessant for os, oplyser OK i en mail til Energy Supply

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096