23948sdkhjf

USA går enegang på klimaområdet

196 lande har skrevet under. Men nu trækker et af dem sig.

Parisaftalen bliver et land fattigere om et år, hvis ikke USA ombestemmer sig.

Præsident Donald Trump trækker nemlig amerikanerne ud af den store klimaaftale, der blev indgået i Frankrigs hovedstad i 2015.

Aftalen trådte i kraft 4. november 2016, og de første tre år var det umuligt at melde sig ud.

Men mandag opstod muligheden så for at undsige sig de mål og hensigtserklæringer, der er en del af Parisaftalen. Og den greb Donald Trump og hans regering. De har trykket på knappen, så USA officielt er udmeldt om ét år.

Amerikanerne mener, at aftalen lægger for tunge bånd på deres virksomheder og landbrug. Det er en "uretfærdig økonomisk byrde", siger udenrigsminister Mike Pompeo.

Derfor går USA enegang på klimaområdet, mens 195 andre lande indtil nu holder fast i aftalen.

USA's planer om at trække sig fra aftalen og de amerikanske klimamål var i forvejen kendt, men det endelige skridt har udløst fordømmelse verden over.

Frankrig og Kina var hurtigt ude med kritik af USA og et forsvar fra Parisaftalen. De to landes præsidenter mødes onsdag i Beijing og underskriver et nyt samarbejde om klima og biodiversitet.

Deres nye pagt dikterer blandt andet, at Parisaftalen er bindende, skriver Reuters.

Også Rusland beklager sig over, at amerikanerne svækker handlingen på klimaområdet.

- Uden verdens største økonomi er det meget, meget svært at tale om nogen form for klimaenighed, lyder det fra Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, ifølge AFP.

EU har ligeledes været på banen.

- Det betyder, at resten af os bliver nødt til at øge vores samarbejde yderligere, siger Krista Mikkonen, miljøminister i Finland, der har EU's formandskab.

- Vi vil fortsætte med at arbejde med stater, byer og civilsamfundet i USA for at støtte handling på klimaområdet, tilføjer Mikkonen.

På lavere politiske niveauer i USA er der nemlig varslet handling, selv om landet formelt står uden for aftalen.

For eksempel er 24 stater - inklusive sværvægtere som Californien, New York og Illinois - og hundredvis af byer gået sammen om at overholde USA's løfter fra Parisaftalen.

Og så er der snart valg i USA igen. Den 3. november næste år skal Trump op imod en kandidat fra Demokraterne. Og alle de førende oppositionskandidater har lovet at genindføre Parisaftalen, hvis de vinder.

Forskere, miljøgrupper og klimaaktivister frygter dog for de skader og tab, kampen for klimabeskyttelse allerede har lidt under Trump-administrationen. Også selv om en ny præsident fra Demokraterne hurtigt gentiltræder aftalen.

- Vi kommer til at miste en masse momentum med hensyn til USA's globale indflydelse, siger Andrew Light, tidligere klimarådgiver under præsident Barack Obama, til Reuters.

Og milliardæren Michael Bloomberg, tidligere borgmester i New York, har kastet en del af sin formue bag at få klima på dagsordenen ved det kommende valg.

- Indtil da vil vi fortsætte med at bekæmpe klimakrisen med den nødvendige hast, by for by og stat for stat. Vi har ikke råd til at vente, siger han ifølge AFP.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094