23948sdkhjf

Fredericia vil forvandle affald til naturgas

I et samarbejde med Dong Energy vil Fredericia Kommune indfase ny teknologi, der kan omdanne husholdningsaffald og spildevand til naturgas.
Kommunens spildevandsselskab, Fredericia Spildevand A/S, er indgået i et såkaldt offentligt/privat partnerskab med Dong Energy om udnyttelse af de store mængder affald og spildevand, der produceres i kommunen. Det skriver Jyllands-Posten.

Affaldet skal sendes gennem et renesciense-anlæg, hvor det sorteres. Herefter kan enzymbaseret teknologi omdanne den organiske del af affaldet til en flydende væske, der kan bruges til biogas, el og varme.

Miljømæssig gevinst
Med samarbejdet forventer Fredericia Kommune at kunne fordoble den nuværende produktion på 1,2 mio. kubikmeter biogas, som p.t. produceres fra kommunens rensningsanlæg. Forskellen er dog, at den nye gas vil blive opgraderet, så den kan sendes ud i naturgasnettet.

- Der er tale om en ny teknologi – den såkaldte renescience-teknologi – som Dong har arbejdet på at udvikle gennem de seneste fem år. Miljømæssigt bliver det en kæmpegevinst. Allerede til september vil vi som de første i Danmark få biogassen ud i naturgasnettet, hvor den kan gemmes og bruges, når det er nødvendigt. Også når det gælder transportområdet, bliver der meget at hente. Vi kan se frem til, at den øgede produktion af biogas, som kan omdannes til brændstof, i stigende grad vil være et grønt alternativ og kunne afløse diesel, udtaler Projektchef Preben Birr-Pedersen til Jyllands-Posten.

Borgmester Thomas Banke har også store forventninger til samarbejdet. Han regner med, at affaldshåndteringen i kommunen bliver billigere, og i sidste ende skulle det gerne give lavere affaldspriser for byens borgere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109