23948sdkhjf

Jammerland Bugt: Stor modstand mod kystnære møller – og dog

Den offentlige høring af VVM-redegørelsen for European Energys kystnære havmøllepark Jammerland Bugt ud for Kalundborg er slut og antallet af indsigelser ligger temmelig højt.

- Vi kan ikke endnu komme med et præcist tal over antallet af bemærkninger og indsigelser, som vi har modtaget i forbindelse med høringen af Jammerland Bugt projektet. Men det foreløbige tal er på 450-500, hvoraf omkring 10 er fra myndigheder, fortæller Ture Falbe-Hansen, der er pressechef hos Energistyrelsen til TV Øst.

Megafon: 59 pct. for
Antallet af indsigelser ligger på omkring 500. Det samme gør antallet af borgere, der valgte at deltage i et borgermøde i Kalundborghallen arrangeret af European Energy. På mødet skinnede det tydeligt igennem, at opbakningen til parken kan ligge et meget lille sted.

Nu har Megafon udført en undersøgelse for European Energy blandt 1.000 respondenter i Kalundborg Kommune.

Her er opbakningen til projektet lidt anderledes.

93 pct. af indbyggerne i Kalundborg er enten meget positive eller positive over for den grønne omstilling, mens 89% siger ja til, at Kalundborg bør bidrage til den grønne omstilling, fremgår det af undersøgelsen.

Procentdelen for opbakningen til havmølleparken er dog noget mindre. 59 pct. af de adspurgte bakker op om planerne om en kystnær vindmøllepark i Jammerland Bugt ved Kalundborg, mens 22 pct. er imod vindmølleparken.

Megafon-målingen viser ligeledes, at 65 pct af borgerne i Kalundborg Kommune er villige til få udsigt til vindmøller 6-8 kilometer fra deres bolig.

- Vi er glade for opbakningen til projektet blandt borgerne i Kalundborg. Målingen viser, at indbyggerne i Kalundborg tager den grønne omstilling af energisektoren alvorligt. Vi ser frem til at arbejde videre med projektet og dermed den grønne omstilling, siger Knud Erik Andersen, adm. direktør, European Energy A/S i en pressemeddelelse.

Modstanderne er ikke et flertal
Som sagt har European Energy A/S oplevet megen modstand mod projektet, blandt både lokale politikere og borgere.

- Projektet ved Jammerland Bugt har gennem flere år vakt betydelig debat. I perioder også mere end ved andre projekter. Men som så ofte før, oplever vi, at modstandere er meget udtalte i deres kritik og mere villige til at gå på barrikaderne for det, de tror på. Det er selvfølgelig i orden. Det skal bare ikke forveksles med, at modstanderne er et flertal, siger Knud Erik Andersen.

Gennemgår høringssvar
Høringsperioden sluttede den 28. februar 2019, og Energistyrelsen skal nu i gang med at gennemgå de mange indsigelser.

På baggrund her af skal der skrives et høringsnotat. Hvor lang tid, der vil gå, før det er færdigt, kan Ture Falbe-Hansen ikke sige noget om.

Viser det sig, at der er indkommet nye og afgørende oplysninger ind, kan der nemlig blive behov for at indhente supplerende analyser og høring af VVM-materialet.

European Energy forventer, at vindmølleparken kan opføres i 2023-2024.

Fakta

Mølleparken kommer til at ligge 6-8 km fra kysten.

Parken forventes at genere cirka 1.000 GWh om året eller grøn strøm nok til at forsyne 225.000 husstande.

Kommenter artiklen (11)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125