23948sdkhjf

Købere skeptiske overfor havvindmøller

Investorer og købere af havvindmøller frygter at teknologien svigter og at investeringen ikke kan tjene sig selv hjem, viser ny undersøgelse.
Hele 73 % af finansielle institutioner, som investerer i vindkraft, betragter det som en højrisiko investering.

Det fremgår af en ny rapport fra PWC, hvor 57 topfolk hos investorer og købere af havvindmøller i Nordeuropa er blevet interviewet. Det skriver Børsen.

- Det helt store problem for vindmøller på havet i dag er, at de opfattes som for dyre, samtidig med at der mange steder hersker en betydelig usikkerhed om, om teknikken i dem holder, siger partner i PWCs division for energi, Søren Skov Larsen, til Børsen.

Eksisterende møller fungerer som ventet
Bekymringer til trods er de adspurgtes tilbagemeldinger om oplevelser med havvindmøller overvejende positive.

Kun 18 % melder, at deres havvindmøller har været ude af drift flere timer end ventet, mens hele 82 % svarer, at deres møller har fungeret i det forventede timetal. De 82 % melder samtidig, at deres møller producerer strøm i 92 % af tiden, hvor der er vind.

- Der er ikke konstateret de store fejl med vindmøller på havet. Kunderne virker tilfredse, de skaber arbejdspladser, det ser ud til, at der er forudsigelige omkostninger ved at bruge havvindmøller, og undersøgelsen peger på, at de giver et ganske godt afkast på 10-15 pct. til investorerne, siger Søren Skov Larsen om rapportens konklusioner.

Økonomi stadig en stor bekymring
Blandt de adspurgte udpeges økonomi og pris som det andet hovedproblem ved havvindmøllerne.

Da de lande, som har valgt at satse på havvindmøller har valgt en dyr løsning på klimaområdet, er der også en risiko for, at eksisterende støtteordninger forringes eller opgives, vurderer PWC i rapporten:

- Gældskrisen med stigende budgetunderskud betyder en diskussion om, hvorvidt støtteordningerne kan fastholdes på lang sigt. Det regulatoriske regime er helt afgørende. Skal opsætningen af vindmøller i stort omfang frem til 2020 realiseres, kræver det et stabilt støtteregime for branchen, afslutter Søren Skov Larsen.
Læs mere om: PWC
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081