23948sdkhjf

Dansk biogasekspert overtager bornholmsk anlæg

Gennem de seneste måneder, har Bornholms Energi & Forsyning (BEOF) afsøgt mulighederne for at sælge biogasanlægget Biokraft, og nu er en aftale faldet endeligt på plads.

Den 31. december 2018 overtog Bigadan biogasanlægget, der blev opført i 2006 ved Tvillingsgård i Åkirkeby.

Det oplyser BEOF i en pressemeddelelse.

Biokraft har i sine tidligere år bøvlet lidt med tekniske og økonomiske udfordringer, men siden 2015 har selskabet bevist, at det hele fungerer, og i de seneste tre år er der genereret et samlet overskud på 1,2 millioner kroner.

Ikke desto mindre har BEOF nu valgt at sælge anlægget til Bigadan.

- Når vi ser tilbage på anlæggets levetid, må vi konstatere, at Biokraft har realiseret meget store økonomiske tab, og da biogasproduktion i dag samtidig fordrer nogle andre kompetencer, end dem vi naturligt har fra for eksempel el- og varmeforsyningen, har vi vurderet, at det er bedst at sælge Biokraft til et selskab med dybe kompetencer indenfor biogas. Det salg er nu gennemført, siger direktør Rasmus Sielemann Christensen.

Skal udvikle Biokraft yderligere
Køberen af Biokraft er Bigadan, der har stor ekspertise inden for biogas og med kompetencer og økonomisk råderum til at udvikle det bornholmske biogassystem yderligere.

- Bigadan har tilkendegivet, at man både vil udvikle Biokraft til at håndtere en større volumen end i dag og også investere i anlæggets fremtid. Det, synes vi, tegner et positivt billede af fremtiden, lyder det fra Rasmus Sielemann Christensen.

Taber på penge på salget
Rasmus Sielemann oplyser, at Bigadan betaler 7,5 mio. kr. for Biokraft, og at den nye ejer formelt overtog samtlige forpligtelser fra overtagelsestidspunktet. Dvs. de tre medarbejdere, bygninger, anlæg mv., men ikke Biokrafts gældsforpligtelse på 9,5 mio. kr.

Bornholms Energi & Forsyning kommer derfor til at tabe penge i forbindelse med salget, men alternativet var mindre attraktivt for BEOF og for Bornholm. 

- En lukning ville medføre et langt større økonomisk tab, og samtidig ville en vigtig brik i den grønne omstilling på Bornholm forsvinde. Nu har vi en situation, hvor Biokraft er solgt og bliver videreført af en seriøs spiller. Det er det bedste scenarie, og med udgangspunkt i de givne omstændigheder, er vi meget tilfredse, også med salget, slutter Rasmus Sielemann Christensen.

Flytter til Skanderborg
Biokraft A/S har har efter salget til Biogadan A/S skiftet navn til Bornholms Bioenergi A/S, og er flyttet til Skanderborg.

Henrik Vestergaard Laursen er efter salget til Bigadan indtrådt som formand for bestyrelsen og Karsten Buchhave som ny direktør. Han afløser Ole Dissing.

Fakta om Biokraft

  • Anlægget kan årligt behandle ca. 120.000 tons rå-gylle samt andre biomasser fra de bornholmske landbrug.
  • Ud af gassen kan der årligt produceres 10.000 MWh el.
  • Biokraft leverer omkring 25 pct. af den varme, som fjernvarmeværket i Aakirkeby leverer til ca. 1.300 kunder.
  • Biokraft producerer el til 2.400 husstande.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156