23948sdkhjf

Fjernvarmekunder skal ikke betale for elsystemet

Nytårsnat er det ikke alene raketter, der flyver til vejrs. Det samme gør fjernvarmeforbrugernes varmeregning, da 18 procent af de naturgasfyrede kraftvarmeværkers omkostninger væltes fra elsystemet over på fjernvarmekunderne.

Det skriver Dansk Fjernvarme.

En ny undersøgelse foretaget af Dansk Fjernvarme viser, at i gennemsnit udgør elproduktionstilskuddet i dag 19,4 procent af kraftvarmeværkernes indtjening. Derudover får selskaberne dækket cirka 13,6 procent af omkostningerne fra salg af el og de resterende 66,9 procent af omkostningerne betales af fjernvarmekunderne.

Når grundbeløbet bortfalder vil indtægter fra salg af el alene dække 14 procent af omkostningerne, mens indtægter fra varmesalg opkrævet hos varmeforbrugerne vil udgøre 86 procent af omkostningerne.

- Mens der ikke er nogen nævneværdig ændring i, hvad det koster at producere el og varme, så viser historien, at indtægterne fra el og varme har ændret sig markant og vil ændre sig endnu mere fremadrettet, lyder det fra Rune Moesgaard, der er politisk chef i forsyningsselskabernes brancheforening.

- Det bør være sådan, at elkunderne betaler de omkostninger, der er forbundet med elproduktion og fjernvarmekunderne betaler for fjernvarmen. Sådan er det ikke i dag, fortsætter han.

Til Forsyning & Energi efterlyser Energi Viborg en betalingsmodel, der friholder varmeforbrugerne for "underskud" på elproduktionen. På Fyn konstaterer FFV Energi & Miljø, at de reelt ikke har andre muligheder for at få dækket deres omkostninger til elproduktion end ved at lade varmekunderne betale mere.

Kraftvarmekrav er en klods om benet
I sidste uge lød der i Altinget en klar opfordring fra Hofor i København, Bornholm Energi og Forsyning og Fjernvarme Horsens samt Esbjerg, at der snarest bør findes en løsning, der sikrer en fair fordeling af omkostningerne til kraftvarmeproduktion.

- De udfordringer som bortfald af grundbeløbet giver, er politisk skabte problemer, som der bør findes en politisk løsning på. En række selskaber vil også fremadrettet være underlagt kraftvarmekrav og kan derfor reelt ikke gøre andet end at læsse omkostningerne over på varmeforbrugerne. For de selskaber, der pr. 1. januar får ophævet kraftvarmekravet, vil de fortsat have omkostninger i en rum tid, som følge af de politiske krav, de har skulle leve op til, siger Rune Moesgaard, der fortsætter:

- De omkostninger til elproduktion er der i dag ikke andre end varmekunderne til at betale. Det er der bred enighed om i branchen. Derfor haster det med at finde en løsning, der kan sikre, at kraftvarmeværkerne kan finansiere den del af omkostningerne, der ved en rimelig fordeling bør finansieres af elsiden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11