23948sdkhjf

Kinesisk erhvervsindsats starter i Aalborg

Kompetencer inden for IKT og energi har været trækplaster

Den kinesiske NETC-organisation, der bl.a. repræsenterer virksomheder, som samlet set omsætter for mere end 3.000 mia. kr. årligt, har valgt at bygge bro til de nordiske lande via Danmark.

Det nye nordiske center Chinese-Nordic Innovation Center(CNIC), som bliver placeret i Aalborg, kommer til at danne rammen for et tættere samarbejde imellem Kina og Danmark, Norge, Sverige samt Island.

Brohoved til Norden
Danmark bliver det niende brohoved i verden for teknologisamarbejde med kinesiske NETC. Organisationen har i forvejen innovationscentre og -samarbejder i blandt andet USA, Canada, Frankrig, Storbritannien og Singapore. Når NETC placerer sit nordiske brohoved i Aalborg, betyder det i praksis, at Danmark også bliver indgangsvejen til Sverige, Norge og Island for kinesiske teknologivirksomheder.

- Efter grundige undersøgelser har vi besluttet at placere vores niende brohoved i Danmark. Det skyldes ikke kun landets placering i den nordiske region. Danmark har altid været en frontløber indenfor udvikling og forskning på områderne energi og IKT samt embedded software og big data, siger Lu Jijun, Assistant President i NETC.

Det er også kompetencerne inden for IKT og energi erhvervschef i Aalborg Kommune Tonny Skovsted Thorup har bidt mærke i.

- Vi oplever en meget stærk interesse fra kinesiske virksomheder, der søger samarbejde. På nogle områder er Danmark langt fremme, det gælder for eksempel på IKT og energi, og her kan samarbejdet tage form af udvikling af komplementærteknologier, realisering af demonstrationsprojekter, eller der kan være tale om rådgivning fra forskere, der har specialiseret sig i et bestemt vidensfelt, fortæller erhvervschef i Aalborg Kommune, Tonny Skovsted Thorup.

Konkrete henvendelser
Selvom det nordiske center i Aalborg ikke officielt er indviet endnu mærker man allerede effekter af samarbejdet med NETC.

- I forlængelse af samarbejdet med NETC kan jeg fortælle, at vi allerede nu er i tæt dialog med konkrete kinesiske virksomheder og forventer, at en eller flere større investeringer er på vej til Aalborg-området inden for en meget kort tidshorisont. I vores øjne er dette lige stå stort, som da Apple placerede et datacenter i Viborg, men potentialet i form af investeringer og arbejdspladser er på sigt langt større. 35 pct. af den globale vækst kommer fra Kina, og den får Danmark nu betydeligt bedre forudsætninger for at få del i, siger Tonny Skovsted Thorup.

Torsdag 6. december åbner Aalborgs borgmester Thomas-Kastrup Larsen og repræsentanter fra kinesiske NETC sammen innovationscenteret CNIC i Aalborg. I slipstrømmen etableres et tilsvarende innovationscenter i Shanghai. 

NETC = North Eastern Tech Transfer Center

En strategisk kinesisk organisation, der skal fremme teknologiudvikling internationalt - i praksis en sammenslutning af tusindvis af virksomheder, universiteter og offentlige organisationer.

NETC er sat i verden af det kinesiske ministerium for videnskab og teknologi og Shanghai bystat.

NETC repræsenterer 64 af de 100 største udviklingszoner i Kina, som igen repræsenterer virksomheder, der samlet set omsætter for mere end 3.000 mia. kr. årligt og en række anerkendte kinesiske universiteter i Shanghai og den østlige del af Kina.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078