23948sdkhjf

Kritik: DONG og pensionskasser vinder på PSO-afgiften

PSO-afgiften kritiseres for at være indirekte støtte til DONG og de pensionskasser, som har købt sig ind i energiselskabets vindmølleprojekter.
I 2010 betalte de danske elkunder en samlet PSO-regning på 2,97 mia. kr., penge som primært anvendes til at vindmølleudbygning. De øvrige energiafgifter var på 40,7 mia. kr.

Sammensluttede Danske Energiforbrugere retter en skarp kritik af afgiften. De ønsker i stedet én samlet afgift på energiområdet. Kritikerne bakkes op af tidligere direktør for Institut for Miljøvurdering, Anders Larsen, der i dag er ekstern lektor i økonomi ved RUC:

- Det mest gennemsigtige vil være at samle skatte- og afgiftsregningen under en hat. Det er der ingen tvivl om, siger Anders Larsen til Jyllands Posten.

Elkunderne betaler til pensionskasser
Via PSO-afgiften bidrager 3,3 mio. elkunder til udbygning af vindmølleområdet, hvilket i kommer DONGs arbejde med vindmølleparker til gode. Dermed kommer PSO-afgiften også pensionskasserne PKA og PensionDanmark til gode, idet de har købt sig ind i DONGs Anholt-vindmøllepark.

- Elkunderne vil på grund af Anholt-parken komme til at betale en højere elpris. Den vil gå til pensionsopsparerne i PensionDanmark og PKA. Dong vil også nyde godt af den høje elpris. Samtidig betyder salget af 50 % af parken, at statsejede Dong bliver fedet op, siger Jesper Munksgaard , Norenergi.

Nødvendigt med støtte til udbygning af vindmøller
Som led i aftalen om Anholt-vindmølleparken er DONG for de første 20 mia. kWh blevet garanteret en afregningspris på 1,05 kr. På det frie elmarked er prisen i dag 0,41 kr.

Det seneste regnskab fra DONG viser også, at 55 % af indtægterne på vindmølleområdet kommer fra statslige støtteordninger i Danmark og Storbritannien. Tallet ventes at være det samme i 2011 og 2012.

Chef i Dong, Anders Eldrup finder ikke tallene overraskende og slår fast, at statsstøtte er en nødvendighed for den omfattende og kapitalkrævende udbygning af vindmølleparker.
Læs mere om: Dong
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094