23948sdkhjf

Vindmølleindustrien skal udnytte underleverandører bedre

Store industrikoncerner har fået smag for vindmøllebranchen. Derfor skal producenterne i stigende grad vænne sig til at lægge processer ud til underleverandører for at kunne følge med teknologisk.
Det er en af konklusionerne i en ph.d.-afhandling skrevet af Mads Hovmøller Mortensen på Syddansk Universitet. Han mener, at branchen hidtil har været præget af pionerer som Vestas, der selv har stået for teknologiudviklingen, men den skærpede konkurrence stiller i højere grad krav om at opbygge en større og mere kompleks kæde af underleverandører. Det skriver Ingeniøren.

Mads Hovmøller Mortensen sammenligner blandt andet med Porche, der op gennem 1990’erne lagde store dele af processerne ud til underleverandører og i dag henter ca. 85 % af sin værditilvækst hos underleverandører.

Avancerede udviklingshuse
Samme proces skal vindmølleproducenterne nu igennem, og målet for producenterne er i sidste ende at blive en slags avancerede udviklingshuse, der i højere grad skal kunne styre processen via underleverandører end selv stå for hele produktionen.

- På den ene side skal virksomheden lægge produktionen af eksempelvis hydraulikpumper ud til en højt specialiseret leverandør med ekspertisen i at masseproducere netop denne komponent. Men samtidig skal den bevare så meget kompetence, at den er i stand til at give underleverandøren præcise kravspecifikationer og styre koblingen med talrige andre leverandører, udtaler Mads Hovmøller Mortensen til Ingeniøren.

I den forbindelse peger han også på en anden udfordring for vindmølleindustrien; nemlig fælles standarder for en lang række komponenter til forskellige møller, der kan være med til at forenkle styringen af produktionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11