23948sdkhjf

Elforsk-kroner skal fyre op under digitaliseringen

Dansk Energis Elforsk-pulje, der nu sætter 25 mio. kr. i spil, vil prioritere projekter i bygninger og industri med særlig fokus på små og mellemstore virksomheder

Digitalisering og smart brug af data skal bane vej for flere energieffektive løsninger i bygninger og industri. Gode ideer især for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) kan blive testet med støtte fra Dansk Energis Elforsk-pulje, der netop har offentliggjort en strategi for de næste tre år og åbnet for ansøgninger med deadline den 10. oktober 2018.

- Vi drejer nu vores bevillinger endnu mere i retning af den digitale verden. Vi tror på, at aktivering af data med kunstig intelligens og machine learning kan skabe flere smarte, energieffektive løsninger, siger konsulent Dorte Lindholm fra Elforsk.

Fokus på bygninger og industri
I den nye strategi peger Elforsk på bygninger og industri som kernen i indsatsen for de næste års bevillinger. Elforsk har et budget på 25 mio. kr., og midlerne skal ifølge lovgrundlaget være med til at effektivere energiforbruget – herunder at gøre det mere fleksibelt, mere elektrisk og mere klimavenligt. Siden Elforsks fødsel har der været fokus på at udvikle konkrete teknologier, men i takt med digitaliseringen trænger også nye muligheder sig på.

- Smart brug af data, mønstergenkendelse, værktøjer for identifikation af potentialer og effektiviseringsmuligheder er nogle af de områder inden for bygninger og industri, som man kan søge støtte til. Vi vil meget gerne se ansøgninger, der involverer flere SMV’er blandt andet i digitaliseringen, siger Dorte Lindholm.

Digitalisering skal sikre energieffektivitet
Mange virksomheder arbejder med energiledelse, hvad enten det drejer sig om bygninger eller industriprocesser. Ved at bruge digitale værktøjer og nye teknologier kan der bygges ekstra lag på den indsats, lyder vurderingen.

- Energiledelse og optimering af produktionsprocesser kan løftes til et nyt niveau ved at koble robotter, data og kunstig intelligens. Robotter har for længst vundet indpas i industrien – nu skal vi tilføje kunstig intelligens og dermed skabe en endnu mere effektiv el- og energianvendelse. Vi tror på, at bedre brug af data kan reducere spild, tomgangsforbrug og driftsstop. Med bedre indsigt kan vi optimere brugen af energi og andre ressourcer, siger Dorte Lindholm og nævner, at der også ligger store effektivitets- og fleksibilitetspotentialer i at samle og udnytte data i bygninger, der står for cirka 40 procent af energiforbruget.

I forhold til de andre offentlige støttekasser på energiområdet, Innovationsfonden og EUDP, har Elforsk betydeligt færre penge at gøre godt med. Elforsk arbejder ihærdigt på at sikre at godt samspil med de andre puljer, så der kommer bedst mulig F&U ud af midlerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08