23948sdkhjf

Dexawave søsat

Den nykårne vækstkomets testanlæg er kommet i vandet, og er nu fortøjet i havet ud for Hanstholm.
Cleantech-virksomheden Dexawaves har søsat den nyeste testudgave af deres bølgeanlæg. I en 12 måneders testperiode skal det ligge i havet ud for Hanstholm.

Efter planen skal der kunne produceres et fuldskala bølgeenergianlæg med en effekt på 250 kW om 2-3 år. Forventningerne er med andre ord store, og testperioden skal bruges til at afdække mulige mangler:

- Der er mange ubekendte i et projekt som dette, og en del udfordringer vil sikkert dukke op, når konverteren gennem længere tid skal prøve kræfter med Nordsøens bølger, siger adm. direktør i Dexawave, Lars Elbæk, til Nordjyske.dk.

Kendt teknologi reducerer omkostningerne
Virksomheden har modtaget udviklingsstøtte på samlet 24 mio. kr. til anlægget. Indtil videre har det dog kun kostet 6 mio. kr. at udvikle testmodellen, som nu ligger på 30 meters vand.

De lave produktionsomkostninger er muliggjort ved at anvende materialer, hvis egenskaber der er godt kendskab til fra offshore-industrien. Ifølge Lars Elbæk viser det også hvilke fordel der er ved systemets enkelte grundkonstruktion.

Testanlægget er dog kun en femtedel af størrelsen, som den planlagte fuldskala-bølgemaskine.

Fjernstyring fra Aalborg
I den 12-måneders testperiode vil anlægget blive styret på god afstand af bølgerne:

- Der er installeret en 3G mobiltelefonforbindelse på anlægget, derved kan vi - ligesom Aalborg Universitet - fjernaflæse målingerne. Vi kan også styre anlægget fra land, siger Lars Elbæk.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11