23948sdkhjf

Mærkedag i vindmølleindustrien gør vind endnu mere konkurrencedygtig

I går, 12. juni, var en mærkedag i den danske og globale vindmølleindustri. Faktisk en stor mærkedag. Inden jeg når til hvorfor, skal vi godt to år tilbage i tid. Det var en tid, hvor vindmølleproducenter, energiselskaber og ikke mindst vindmølleindustriens mange underleverandører dagligt kæmpede med et utal af forskellige kvalitetskrav hver gang de leverede en ordre, der skulle indgå i en vindmølle.

Mængden af forskellige krav på tværs af værdikæden gjorde det dyrt og besværligt at lave forretning, da en ordre til eksempelvis Vestas adskilte sig fra en ordre leveret til Siemens Gamesa Renewable Energy (dengang Siemens Wind Power). Denne udfordring var baggrunden for at Vestas Wind Systems, Siemens Wind Power, LM Wind Power og KK Wind Solutions satte sig sammen med brancheforeningen Vindmølleindustrien med den ambition om at uniformere standarderne i branchen. Målsætningen var at strømline processer og gå fra et regime, der var præget af kvalitetskontrol til kvalitetssikring af produkter. Med andre ord var projektet APQP4Wind født, og ideen fik fra starten opbakning og økonomi fra Industriens Fond.

APQP4Wind lancerede sin første manual i starten af 2017, og siden er APQP4Wind gået fra at være et projekt med et stærkt dansk afsæt til nu at være en international fokuseret organisation, der fremadrettet har en selvstændig bestyrelse, egen økonomi og et større internationalt setup.

Nu er jeg tilbage til, hvorfor 12. juni var en mærkedag for vindmølleindustrien. Det var nemlig her, hvor APQP4Wind - ved et stort arrangement i Kolding - officielt tog skridtet til at blive en selvstændig organisation, og fra slutningen af 2018 vil APQP4Wind køre videre uden finansiering fra Industriens Fond. I går indtrådte også amerikanske GE Renewable Energy i bestyrelsen og underskrev APQP4Wind’s vedtægter, hvorfor GE fremover vil benytte sig af APQP4Wind’s standarder for kvalitetssikring i deres dialog med underleverandører.

Det betyder, at tre ud af verdens fire største vindmølleproducenter, Vestas, Siemens Gamesa og GE nu alle vil benytter sig af APQP4Wind, ligesom standarden er blevet implementeret hos flere underleverandører og siden januar 2017 har næsten 900 medarbejdere deltaget i træning i brugen af APQP4Wind. Også de store energiselskaber som Ørsted og Vattenfall bakker aktivt op om standarden.

For enhver leverandør og alle andre involverede i vindmølleindustrien er dette en god – mærkedagsværdig – nyhed, da standarder direkte vil understøtte at drive omkostningerne ned og gøre det lettere at levere standardiserede produkter uanset, hvem der er ens slutkunde. Med ét sprog for kvalitetssikring har vi nu så at sige ét internationalt kørekort i branchen, hvor vi tidligere så, at der var krav om mange forskellige kørekort.

APQP4Wind er udviklet i Danmark fordi vi på tværs af virksomheder, store som små, er gode til at tale sammen og finde konkrete løsninger på komplekse udfordringer. Jeg glæder mig til, at se standarden blive videreudviklet de kommende år og få endnu mere fat i det internationale marked. Der er god grund til at 12. juni var en mærkedag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078