23948sdkhjf

Nærenergi leverer gasfyldeanlæg til nordmændene

Projektet vækker undren om det store uudnyttede danske potentiale

Nærenergi A/S skal levere nyt gasfyldeanlæg til Sandmoen i Norge. Projektet giver kommunen en løsning til tankning af gasbusser

Kompressor blev afgørende
I Norge bruger man i stor stil gas til busser, men man har ikke et omfattende naturgasnet, sådan som vi kender det i Danmark. Derfor leveres gassen til fyldeanlæggene i beholdere, såkaldte flak, under tryk på 250 bar. Disse køres ud til anlæggene, hvor der tankes om. Men normalt kan anlæggene kun tømme beholderne indtil 40 bar – og der bliver derfor en ”rest” gas tilbage i beholderen, altså en returlast, som kører med tilbage til gasleverandøren. 

I Nærenergis anlæg kan kompressoren tage trykket i gasbeholderen helt ned på 10 bar. Beholderen udnyttes derfor næsten fuldt ud, og det sparer transport - og dermed omkostninger. I dette tilfælde svarende til omkring 1,5 millioner norske kroner årligt.

- Vi er ret stolte af, at vores passion for optimering, samarbejde og lokal tilpasning af løsninger i dette tilfælde har medført en så markant sidegevinst, siger administrerende direktør Jacob Himmelstrup fra Nærenergi A/S i Stenløse.

Kæmpe uudnyttet dansk potentiale
At Danmark ikke i højere grad udnytter sit relativt fintmaskede naturgasnet til transport - og satser mere på at udskifte dieselkøretøjer med gasdrevne – det er en kilde til evig undren hos Nærenergi.

- Vi undrer os bare – alt imens vi ser stadig flere busser og lastvogne i Sverige og Norge, der kører rundt på miljøvenlig biogas og naturgas, lyder det fra Jacob Himmelstrup.

Han påpeger, at transportomkostninger i forhold til gastilførslen til fyldeanlæg ikke ville være det store problem i en dansk kommune – anlæggene kan relativt let tilsluttes naturgasnettet, sådan som det er tilfældet med de fyldestationer, der allerede findes i bl.a. Kastrup, Sønderborg og Gladsaxe.

Her kunne diskussionen i stedet handle meget mere om, hvilken type gas, man ville fylde på busserne – biogas eller naturgas. 

Dansker i spidsen
Jacob Himmelstrup har siden 2016 stået i spidsen for den danske del af Nærenergi, men pr. 1. april 2018 er han tiltrådt som daglig leder i Nærenergi AS. Jacob får dermed ansvaret for alle selskaber i gruppen i både Norge og Danmark.

Tidligere daglig leder Ørjan Ingebrigtsen, er tiltrådt nyt job udenfor Nærenergigruppen, som leder af projektafdelingen i Berg Sag og Trelast AS. 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078