23948sdkhjf

Kunstig ø til energilagring modtager pris

Green Power Island, som Risø DTU og Gottlieb Paludan Arkitekter står bag, modtager Arkitektforeningens fornemme pris Årets Lille Arne.
Risø DTU og Gottlieb Paludan Arkitekter hædres af Arkitektforeningen Købehavn for projektet Green Power Island.

I begrundelse for at give Årets Lille Arne til Green Power Island lød det blandt andet:

- I vores evige debat om verdens energiforbrug har Green Power Island formået at skabe og på enkel vis formidle et projekt, som optimerer brugen af miljørigtig energi – og som samtidig er tænkt ind i en brugbar arkitektonisk helhed. Prisen gives til projektet for dets helt enkle innovative slagstyrke og for det vigtige samarbejde mellem ingeniør og arkitekt.

Venter stadig på finansiering
Ideen i Green Power Island er at bygge en kunstig ø med bassiner til lagring af overskudsproduktion fra vindmøller. Det gøres ved at hæve og sænke bassinernes vandspejl ved hjælp af el-drevne pumper. I perioder med overskudsproduktion sænkes vandspejlet, og når der er behov for elektricitet ledes vand ind i bassinerne via turbiner, der driver el-generatorer.

De flotte design af den kunstige ø til energilagring er gået verden rundt, og foruden Danmark er der nu projekter i Californien, Kina og Mellemøsten

Sammen med Gottlieb Paludan Arkitekter indsendte Allan Schrøder Pedersen sidste år en EU ansøgning der skulle skaffe midler til at komme videre med projektet. Der skal foretages en række økonomiske og tekniske vurderinger. EU ansøgningen blev returneret i første omgang, fordi EU ville have den uddybet på en række punkter, herunder tanker om øen som et knudepunkt for transport og for offshore vindmølleplacering.

EU ansøgningen skal give finansiering til et treårigt projekt med geologiske undersøgelser samt økonomiske og forretningsmæssig vurderinger. Derefter vil det være naturligt at opføre et pilotanlæg. Den forventede samlede tidshorisont for projektet er på 7-8 år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093