23948sdkhjf

Xergi fik rettet op i både top og bund

Regnskabsåret 2016 var lidt af en kedelig affære for biogaseksperten Xergi i Støvring.

Omsætningen blev mere end halveret og årets resultat endte i minus.

Ikke desto mindre kunne administrerende direktør Jørgen Ballermann fortælle, at en god ordrepipeline betød, at man forventede at få rettet lidt op på det i 2017.

Det er da også lykkedes at skabe en smule fremgang.

Årets resultat
Xergi realiserede en omsætning på 196,6 mio. kr. i 2017, hvilket er en stigning på 8 procent i forhold til 2016.

Samtidig fik man vendt et minus på 3,6 millioner før skat til et overskud på 1,7 millioner kroner i 2017.

- Det er store projekter, der ligger til grund for fremgangen. For eksempel det store projekt Bellymena, som vi har arbejdet på og gjort færdig i løbet af 2017. Vi henter omsætning og indtægter efter færdiggørelsesgrad. Og det er altså et projekt til 18 millioner pund, siger adm. direktør Jørgen Ballermann.  

Set i lyset af at virksomheden kører en international projektforretning, hvor ordreindgangen kan ændre sig betydeligt fra år til år, så anser Xergi resultatet som tilfredsstillende.

Positivt over hele linjen
Xergi har i årets løb oplevet positive vinde blæse over de markeder, man opererer på.

Eftersom energiforliget fra 2012 sikrer rammevilkårerne for biogas i Danmark frem til 2023, er der positive forventninger til det danske marked.

I Storbritannien har Xergi været optaget af færdiggørelsen af projekterne Ballymena i Nordirland samt Bonby i England. I løbet af foråret 2018 bliver der vedtaget nye og attraktive rammevilkår for biogassen i Storbritannien – Med forhåbentligt nye ordremuligheder til følge.

Også i Frankrig har man haft arbejdshandskerne på. Her skal bygges et større forsøgsanlæg, ligesom der er indgået aftaler om udvidelser af eksisterende anlæg. Større projekter er ligeldes under udvikling, hvorfor forventningerne til det franske er positive.

De asiatiske lande
Da Energy Supply, i forbindelse med offentliggørelsen af det nedslående regnskab for 2016, talte med Jørgen Ballermann, afslørede han, at den strategiske kikkert var rettet mod Nordamerika og de asiatiske lande.

Det har man stadig. 

- Vi kigger stadig på Nordamerika og er ved at undersøge markedet for muligheder, siger Jørgen Ballermann og bekræfter over for Energy Supply, at man så småt er ved at få fodfæste i de asiatiske lande. 

Mere skal der ikke siges om den sag.

NiX & 100 procent hønsemøg
Det er ikke bare uden for landets grænser, at Xergi har haft travlt.

På virksomhedens udviklingsafdeling i Agro Business Park ved Foulum har man arbejdet videre med sin patenterede NiX-teknologi. Den forventes at øge rentabiliteten af biogasanlæg, der er baseret alene på husdyrgødning. Netop på baggrund af den viden og udvikling modtog Xergi i 2017 flere forespørgsler efter biogasanlæg baseret 100 procent på kyllingemøg.

Xergi arbejder sideløbende med NiX-teknologien videre med at udvikle egne tekniske løsninger og komponenter. Man har blandt andet med fokus på bioforgasning af landbrugets mere svært omsættelige biomasser, som for eksempel dybstrøelse, frøgræshalm og hvedehalm, fortsat udviklingen af forbehandlingsudstyr.

Forbehandlingsudstyret gør det muligt for eksisterende eller nye biogasanlæg at få tilført mere tørstof og dermed mere brændstof med en forøget gasproduktion til følge.

Gang i den i Videbæk
Med udgangen af august 2017 tog Arla Foods, Nature Energy og Xergi første spadestik til Arla Foods nye store biogasanlæg i Videbæk.

Det skal fortrænge 70 procent af den naturgas, som mejeriet i Videbæk i dag anvender i produktionen.

- Det går super godt i Videbæk, det er vores største anlæg til dato, og der har ikke været nævneværdige problemer, andet end dem man kunne forvente, når det er vinter, som sne, slud, regn, siger Jørgen Ballermann.

Anlægget kommer til at stå færdigt med udgangen af 2018 - helt som planlagt. 

Du kan se mere om byggeriet i videoen nederst i artiklen.

Forventninger til fremtiden
I 2018 færdiggør Xergi forhandlinger om biogasprojekter i flere lande. Der er store forventninger til realiseringen af de projekter, der er kontraheret samt til de nye projekter, der er under udvikling.

Alt i alt ser 2018 positiv ud. 

- Vi forventer et væsentligt forbedret og positivt resultetat for 2018, siger Jørgen Ballermann, der ikke vil kaste sig ud i gisninger om tal og beløb.

(Artiklen er opdateret 15. marts 2018, kl. 10.32)

Xergi A/S
mio. kr. 2017 2016
Nettoomsætning 196,9 181,8
Resultat af primær drift 1,3 -6,5
Resultat før skat 1,7 -3,6
Årets resultat 0,6 -2,8
Egenkapital 69,1 68,0
Antal ansatte 76 83
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2017

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078